Srbija: U toku su pripreme za međustranački dijalog

Srbija: U toku su pripreme za međustranački dijalog

U toku je pripremna faza međupartijskog dijaloga, međutim poslanici EP ne žure jer žele da budu sigurni da će imati priliku da razgovaraju sa svima, rekao je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić. Dodao je da će se nakon toga formirati dinamika kao i spisak tema i učesnika.

Navodeći da je razgovor između njega i predsedavajućeg Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera opisan kao početak druge faze dijaloga, Dačić je rekao da je predložio neke datume i rokove za dijalog, od 15. do 19. marta. Međutim, objasnio je, poslanici u Evropskom parlamentu odgovorili su da će se morati još pričekati.

Tokom gostovanja na televiziji K1, Dačić je pojasnio da poslanici u EP žele da razgovaraju i sa parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama, kao i sa Vladom Srbije.

„Svaka stranka će predstaviti svoj stav na pripremnim sastancima, ali moj savet je da to sve učine konkretno, da vide šta je realno, šta se može učiniti za poboljšanje izbornih uslova“, rekao je Dačič.

Ponovio je da dijalog ne vodi Evropski parlament, već Narodna skupština, pa stoga niko iz inostranstva neće određivati učesnike, ističući da postoji utisak da je za poslanike u Evropskom parlamentu važno da  u procesu učestvuju samo neke vanparlamentarne stranke.

Dačić je rekao da se do sada pet ili šest partija odazvalo njegovom pozivu i predale svoje predloge Narodnoj skupštini, uključujući i manjine, koje imaju neka pitanja o izborima.

S druge strane, objašnjavajući ko su „negativci“ u opoziciji, rekao je da nije dobio nijedan predlog za takozvani „bojkot partija“.

„Kome su ih slali i kakva je korist od takvih političkih programa? Možda su ih poslali predstavnicima Evropskog parlamenta? Kad kažem razmažena deca, upoređujem ih sa nekim ko se žali mami i tati, pa moraju nekoga udariti. Kažem ovo sa stanovišta da je to unutrašnje političko pitanje naše zemlje i da niko ne bi trebalo da ponižava naše institucije“, argumentovao je Dačić.

Dačić je objasnio da do ponižavanja institucija dolazi kada neko kaže da nema šta da kaže, pa se politički programi predaju Evropskom parlamentu i tada očekuju da evropske institucije nametnu obaveze srpskim vlastima.

U tom smislu, on veruje da neće svi biti zadovoljni dijalogom, jer se, kako primećuje, očekivanja nekih stranaka, posebno „bojkot opozicije“, zasnivaju na žalbama evropskim institucijama koje će onda Srbiji diktirati šta treba da se uradi.

„Neće izgledati tako; dijalog znači da sedimo da razgovaramo o određenim pitanjima, a ne da neko donosi iz Brisela ono što oni misle da će pomoći nekim strankama“, rekao je Dačić, naglasivši da je neophodan objektivan pristup.

Povodom izveštaja EU, rekao je da je bilo značajnih grešaka u izveštaju Vladimira Bilčika, koji će Evropski parlament odobriti krajem marta, dodajući da će srpski parlament razmotriti ovaj izveštaj.

„Izrazićemo mišljenje o određenim gledištima Evropskog parlamenta. Mi smo slobodna država, niko neće odrediti kakvu ćemo politiku voditi. Ako postoje konkretne primedbe, moramo da razgovaramo o njima“, rekao je Dačić. / ibna