Srbija: U Washingtonu nećemo prihvatiti ucene, kaže Dačić

Srbija: U Washingtonu nećemo prihvatiti ucene, kaže Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da će sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući biti ili veliki iskorak ili slom dijaloga, što zavisi od toga šta neko očekuje od sastanka, naglasivši da je Srbija tu za dogovor i pregovore, ali ne i za ultimatum.

„Pritisak na državu i lično na čoveka biće veliki, ucenama, pretnjama njegovoj budućnosti i celoj državi, ali znam i kako Aleksandar Vučić na to reaguje. Stoga nikome ne savetujem da postavlja ultimatum u slučaju Srbije i Vučića, jer to nije način za rešavanje pitanja; svi smo za razgovore i dogovore, ali ne prihvatamo ultimatume”, rekao je Dačić.

Dačić je za RTS rekao da su tokom pripreme sastanka razgovarali samo o formiranju ekonomskog okvira, odnosno infrastrukture, uvođenju slobodnog kretanja robe, ljudi i kapitala, napominjući međutim da su moguća iznenađenja.

„Ako neko očekuje spektakularni sastanak, da se pojavi priča o situaciji u političkom kontekstu, te stvari nisu spremne. Ako neko veruje da će vršiti pritisak na Srbiju preko skrivene agende, i ako se to dogodi, predsednik Aleksandar Vučić, siguran sam, odgovoriće na način koji najbolje odgovara državi i nacionalnom interesu“, rekao je Dačić.

Navodeći da politički dogovor nije pripremljen, Dačić je rekao da i Vučić očekuje iznenađenja na sastanku, ali da se pitanje Kosova može rešiti samo kompromisom.

Srpski ministar spoljnih poslova rekao je i da će na sastanku biti Jared Kušner, zet i bliski saradnik Donalda Trampa, dok je najavljeno da bi finaliziranju sporazuma u oblasti ekonomije mogli prisustvovati potpredsednik SAD Mike Pence ili sam predsednik Donald Trump.

Dačić je istakao da zemlje EU nisu pozitivne prema onome što rade Sjedinjene Države, jer smatraju da bi to trebalo da učini EU.

„S druge strane, Srbija ne može da popravi stvari u međunarodnom poretku; učestvovaćemo u svim aktivnostima vezanim za rešavanje problema, svi znamo da Brisel posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, prema rezoluciji Generalne skupštine UΝ, ali rešenje mora proći i kroz Savet bezbednosti UN-a“, rekao je Dačić.

Kako je rekao, ranije se nije išlo u Wašington na razgovore, već samo da se izvrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo, a i sada će tražiti kompromis. / ibna