Srbija uvela doživotnu robiju za najteža krivična dela

Srbija uvela doživotnu robiju za najteža krivična dela

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Krivičnog zakonika sa 159 glasova “za”. Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije “Tijana Jurić”.

Tijana Jurić bila je petnaestogodišnja devojčica iz Subotice, kada je oteta je i ubijena 2014. godine u blizini sela Bajmoka. Ubica Dragan Đurić, koji je uhapšen nedugo nakon ubistva, osuđen je 2015. na tada maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Savet Evrope ranije (SE) je upozorio da uvođenje doživotnog zatvora nije u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima. Vlast u Srbiji kritikovala je zbog toga SE, optužujući ga za licemerje i bezobrazluk.

Usvajanju izmena Krivičnog zakonika, koji predviđa doživotnu robiju za silovatelje i ubice dece, prisustvovao je Tijanin otac Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić”, čiju je inicijativu potpisima podržalo gotovo 159.000 građana.

Osim vladajuće većine, izmene Krivičnog zakonika su glasovima podržali i radikali, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine i još dva poslanika opozicije – Miladin Ševarlić i Đorđe Vukadinović.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici koji bojkotuju rad parlamenta, iako su, prema njihovim rečima, potpisima podržali građansku inicijativu. Poslanici su usvojili i izmene Zakona o krivičnom postupku.

Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora. U skladu sa inicijativom Fondacije “Tijana Jurić” predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom – za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica.