Srbija uvodi policijski čas

Srbija uvodi policijski čas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka kabineta, najavio je da će u Srbiji biti uveden policijski čas.

Od danas u 20:00 do 05:00 uvodi se zabrana kretanja za sve osobe osim predstavnika nadležnih organa i onih koji rade u trećoj smeni.

„Sutra od 10 sati, svima starijim od 65 godina u svim gradskim sredinama i svima starijim od 70 godina u svim ruralnim sredinama biće zabranjeno da izađu napolje. Ako je potrebno, prag će takođe biti smanjen na 65 godina i za ruralna područja. Moraju da ostanu u svojim domovima; molim da to naši stariji shvate“, rekao je Vučić.

Dodao je da će pokušati da postigne da svako domaćinstvo dobije pomoć osoba mlađih od 25 godina.

„Tamo gde to nije moguće, prodavnice će se otvoriti tako da mogu da kupuju od 4 do 7 ujutru, kada nikoga nema na ulici. Kazne će biti veoma stroge za one koji prekrše karantin”.

Vučić je dodao da će policija vršiti inspekciju ljudi iz inostranstva koji stižu u Srbiju i koje smo, kako je Vučić naglasio, zamolili da ne dolaze.

„Od oko 7.000 ljudi, više od 5.000 pronađeno je kod kuće, a više od 1.650 nije bilo u svojim domovima. Vojska Srbije preuzeće sve zatvorene granične prelaze, bolnice i imigracione centre ”.

„Molim vas, ne vređajte našu vojsku; oni moraju da čuvaju bolnice da koronavirus ne nađe put unutar bolnica“, rekao je Vučić.

Takođe je dodao da je cilj da se zbog coronavirusa obistavi gradski i prigradski prevoz, vozovi i obezbedi da na putevima ne bude saobraćaja.

Što se tiče prehrambenih proizvoda, situacija je dobra. Imamo dovoljno hrane da pomognemo i našim komšijama u okolini koliko možemo. Konkretno mislim na Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, a videćemo i za Crnu Goru.

„Trenutno imamo milion tona žitarica, što nam je dovoljno za 10 meseci. Imamo više nego dovoljno za svaku kategoriju hrane.

Vučić je naglasio da se plate neće smanjiti i da neće biti otpuštanja u javnom sektoru, jer je budžet u dobrom stanju.

„Sada ćemo imati više novca zbog smanjenja vrednosti dolara koji je smanjio naš javni dug. Imamo snažnu i stabilnu ekonomiju“, rekao je predsednik Srbije.

Za Vučića, najvažnija vest bili su njegovi razgovori sa kineskim partnerima.

„Moja molba pre dve večeri privukla je veliku pažnju i mnoge kompanije žele da pomognu. Kina nam šalje veliku pomoć; sve što smo tražili, bilo je odobreno“, rekao je Vučić.

Policijski čas koji je najavio Vučić administrativna je mera kojom se ograničava kretanje građana radi održavanja javne bezbednosti, osim određenog vremena u toku dana koji će utvrditi nadležni organi. To praktično znači da građani neće moći da izlaze iz svojih domova, osim u satima koje odredi nadležni organi i u slučajevima kada je neophodno da to urade.

Policijski čas deo je hitnih mera. Do sada se obično primenjivo tokom noćnih sati, ali u slučaju izbijanja koronavirusa to može značiti da ostaje na snazi ceo dan.

Bilo ko da se nađe napolju tokom zabrane može biti pritvoren i kažnjen od strane vlasti zbog postupaka protiv državnih odluka. / ibna