Srbija van NATO – balkanska Kuba

Srbija van NATO – balkanska Kuba

Bivši ministar odbrane i nekadašnji predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da podržava članstvo Srbije u NATO, ne zato što je neki zagriženi “natovac”, već zato što smatra da je to u ekonomskom i bezbednosnom interesu države.

Šutanovac je nedavno u Crnoj Gori izjavio da je Srbija na repu regiona u ekonomskom i bezbednosnom smislu, jer ne prihvata realnost i potrebu ulaska u NATO.

Pojašnjavajući svoju izjavu, Šutanovac je za televiziju N1 podsetio da su istočnoevropske države koje su postla članice NATO i EU, “ekonomski eksplodirale”.

“Najbolji primer je Rumunija koja je tradicionalno bila iza Jugoslavije, a danas je lider u regionu”, ukazao je bivši ministar, ističući da ljudi pogrešno misle da je on neki zagriženi “natovac” koji voli silu.

Srbija, kako je rekao, može da bude prijateljska nastrojena i prema Istoku i prema Zapadu, ali prema njegovom mišljenju, mora da vidi šta je interes građana.

“Ako su sve zemlje u okruženju u EU i NATO, zašto mi da budemo Kuba u regionu? I to mislim na onu staru Kubu. Ili da kažemo: ‘gde su naše komšije, tu smo i mi’ “, rekao je Šutanovac, uz ocenu da bi članstvo Srbije u alijansi doprinelo stabilnosti regiona i ratovi se više ne bi pominjali na naslovnim stranama tabloida, jer članice NATO nikada nisu ratovale jedne protiv drugih.