Srbija: Vanredno stanje moglo bi biti ukinuto nakon Đurđevdana, 6. maja

Srbija: Vanredno stanje moglo bi biti ukinuto nakon Đurđevdana, 6. maja

U intervjuu za Pink TV, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će potpisani predlog za ukidanje vanrednog stanja, od strane predsednika i premijera, biti dostavljen Narodnoj skupštini u sredu, a stupiće na snagu u četvrtak, maja 7. “To bi značilo da od četvrtka nećemo imati zabranu saobraćaja”, rekao je Vučić.

„Naravno, ljudima je teško provoditi vreme kod kuće, ali to je bio jedini način da zaštitimo roditelje, da zaštitimo mlađe i mislim da smo to u većem delu učinili“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije napomenuo je da su sve mere bile u skladu sa stavovima zdravstvenih radnika u vezi s pandemijom koronavirusa.

„Nisam stručnjak za njihovu oblast i nisam to krio. Nismo imali sukoba. Pokušali smo da pronađemo kompromisno rešenje uzimajući u obzir njihove poglede,“ objasnio je Vučić.

Pored toga, predsednik Srbije napomenuo je da je odgovornost države da nastavi delovati tokom vanrednog stanja.

“Naša je dužnost bila da osiguramo da država deluje, da vratimo naše državljane iz inostranstva, da obezbedimo respiratorne aparate,” rekao je Vučić.

Kada je u pitanju poređenje situacije u Srbiji sa rezultatima ostvarenim u drugim zemljama, srpski predsednik je primetio da je Srbiji bilo suđeno da doživi nešto slično Italiji, ali država se pokazala vrlo ozbiljnom i efikasnom, pa se uspešno nosila sa pandemijom. Nije propustio da pohvali lekare i medicinsko osoblje koji su učestvovali u suzbijanju pandemije koronavirusa.

Konačno, na pitanje kada bi mogli da budu održani izbori zbog pandemije, rekao je da su „moguća dva datuma, 14. ili 21. juna“./ ibna