Srbija: Više od 140 COVID-19 slučajeva u zdravstvenom sektoru

Srbija: Više od 140 COVID-19 slučajeva u zdravstvenom sektoru

Više od 140 slučajeva koronavirusa prijavljeno je u zdravstvenom sistemu Srbije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u četvrtak uveče.

„Većina zdravstvenih radnika je zaražena na poslu. Naš cilj je da sprečimo prenošenje infekcije na pacijente, da sačuvamo bolnice, da sprečimo izbijanja i prenošenje infekcija “, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

„Kada je reč o zaraznim bolestima, one su deo rizika za nas i mi sa tim nemamo problema. Zdravstveni radnici takođe imaju svoj lični život, a to nije neuobičajeno, naprotiv, to je normalno. Suština je da ne dozvolimo da zdravstveni radnici prenose bolest pacijentima zbog prirode njihovog posla, a to se nije dogodilo“, dodao je dr Kisić.

Vučić je naglasio da nijednoj zdravstvenoj ustanovi ne nedostaje medicinska i zaštitna oprema i da ako nešto nedostaje, to je rezultat nepažnje, a ne nestašice.

„Takođe imamo ogromne zalihe u centralnom skladištu. Imamo rezervne respiratore, 130 mobilnih, imamo milione hirurških maski i 10 miliona rukavica“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare pozivajući građane da se pridržavaju zabrana putovanja i vladinih direktiva u borbi protiv COVID-19.

Predsednik Republike Srbije takođe je izjavio da je razgovarao i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Vučić je u petak najavio da će ruska pomoć u obliku medicinske opreme i medicinskog osoblja stići u Srbiju, dok je francuski predsednik obećao da će putem kompanije Sanofi poslati 50 kilograma hidroksiklorokinina, kao sirovinu za pripremu lekova.

U Srbiji je do sada prijavljeno 1.171 potvrđenih slučajeva COVID-19, a 31 pacijent je preminuo./ ibna