Srbija: Vučić će se u Minhenu sastati sa Grenellom

Srbija: Vučić će se u Minhenu sastati sa Grenellom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se večeras u Minhenu sa specijalnim izaslanikom SAD za dijalog Beograda i Prištine, ambasadorom Richardom Grennelom.

Uoči putovanja u bavarski glavni grad, gde će prisustvovati 56. konferenciji o bezbednosti, Vučić je najavio sastanak sa američkim diplomatom, kao i mogućnost potpisivanja sporazuma o uspostavljanju železničke veze Beograda i Prištine, pod uslovom svi detalji budu dogovoreni.

Srbijanski predsednik nije išao u detalje temakoje bi se eventualno našle na stolu sa američkim diplomatom.

Međutim, kosovski predsednik Hashim Thaci takođe će biti u Münchenu. Navodno bi i novi premijer Albin Kurti također mogao biti tamo, a navodno će pokušati okončati Thacijevu ulogu u dijalogu Priština – Beograd i zameniti ga na mestu glavnog pregovarača, gde će zauzeti čvršći stav.

Susret Vučić-Grenell neće biti jedini kontakt predsednika Srbije u Minhenu. Dogovoren je niz sastanaka, jer su u nemačkom gradu okupljeni snažni igrači evropske i severnoatlantske elite.

Prisustvo zvaničnika najvažnijih centara međunarodne moći i odlučivanja čini ovogodišnji Minhenski forum svojevrsnom „kontrolnom tačkom“ za Srbiji, uglavnom u procesu rešavanja odnosa Beograda i Prištine, kao i evropske perspektive.

Predsednik Srbije će imati priliku da čuje zvanične i „neformalne“ stavove onih koji se bave pitanjima Srbije, a koja se tiču ​​Kosova.

Prema rasporedu sastanaka, koji se stalno oblikuje i menja, Vučić bi se trebao sastati sa zamenikom američkog pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filipom Reekerom, kao i s nekim istaknutim američkim senatorima.

Srbijanski predsednik će takođe razgovarati s Johannom Wadephulom, šefom Radne grupe za zapadni Balkan u nemačkom Bundestagu, kao i savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost, Janom Heckerom.

Susreti s nemačkim zvaničnicima odvijaju se u vreme kada je Berlin poslao jasan signal da želi da učestvuje u procesu rešavanja kosovskog pitanja i ti su sastanci dobra priprema za Vučićev sastanak s Merkel.

Očekuje se da će Vučić razgovarati i s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yiom, sa predstavnicima mnogih evropskih država, kao i s Johannesom Hannom, šefom Evropske komisije za budžet i administraciju.

Izvršni direktor Atlantskog saveta Damon Wilson i Richard Moore, politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova, također su na Vučićevoj listi bilateralnih sastanaka u bavarskoj prestolnici.

Srpski predsednik će takođe učestvovati na okruglom stolu o bezbednosti Balkana pod nazivom „Koordinacija, saradnja, integracija, podsticanje zemalja zapadnog Balkana“, kao i u grupi investitora.

Izvori napominju da bi razgovori u Minhenu mogli ukazivati ​​na smer procesa rešavanja kosovskog pitanja u narednom periodu./ ibna