Srbija: Vučić i Erdogan razgovarali o političkoj saradnji i investicijama

Srbija: Vučić i Erdogan razgovarali o političkoj saradnji i investicijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastali su se u Istanbulu na radnom ručku.

Nakon sastanka, Vučić je novinarima izjavio da je ovaj sastanak u Istanbulu, kao i njegova intenzivna diplomatska aktivnost u proteklih mesec i po dana, deo državne borbe za opstanak srpske privrede u ovim teškim vremenima. Kako je istakao, ekonomski parametri širom sveta lošiji su nego tokom velike krize 1929. godine.

Vučić je podsetio da Turska ne predstavlja samo mediteransku, evropsku i regionalnu silu, već i jednu od osam najvećih sila na svetu.

Rekao je da je sa Erdoganom razgovarao o političkoj saradnji, ali i o infrastrukturnim projektima.

Rekao je da su razgovarali o projektima koje već vode turske kompanije na glavnim autoputevima, kao i o novim projektima izgradnje puteva.

Razgovarano je i o otvaranju industrijske zone u Vojvodini sa jednom od najvećih turskih kompanija na svetu.

„Verujem da će ovo ne samo rešiti problem nezaposlenosti, već će doprineti ukupnom rastu BDP-a i rešiti pitanje daljeg povećanja penzija i zarada“, naglasio je on.

Vučić je ocenio da bi takva industrijska zona funkcionisala kao strahovit podsticaj za razvoj nacionalne ekonomije.

„Industrijska zona znači da će veliki broj turskih kompanija osnovati svoje sedište i odatle početi da posluje, da bi tamo proizvodio i pružao usluge; Srbija će postati njihova država prebivališta i to je za Srbiju ogromno“, argumentovao je Vučić.

Srpski predsednik je istakao da je njegova želja da privuče najbolje turske, nemačke i sve druge investitore, jer su investicije, naglasio je, način da Srbija dalje finansijski raste.

Takođe je napomenuo da su razgovarali o regionalnim odnosima kako bi videli kako i na koji način Turska može da doprinese u svojim naporima da održi mir i stabilnost.

Dodao je da je razgovarano i o saradnji u međunarodnim organizacijama, na kojima je, kako je rekao Vučić, zatražio od Erdogana da razume srpski stav, jer ne dele ista gledišta po svim pitanjima.

Pored toga, razgovarali su o novom bilateralnom sastanku u Srbiji, kao i o tripartitnom sastanku sa BiH u Sarajevu, nakon završetka pandemije.

Vučić je dalje rekao da su razgovarali o svim sporazumima Srbije i Turske, kao i o odnosima sa Prištinom.

„Razmenili smo mišljenja, slušao sam Erdogana i on je pokazivao veliko poštovanje prema našoj zemlji“, rekao je Vučić, ističući da se ovde ne radi o Erdoganovom poštovanju na ličnom nivou, već o njegovom poštovanju prema Srbiji.

Upitan da prokomentariše svoje ranije primedbe u vezi sa Turskom da ne želi da neke druge države koriste Srbiju kao štit u svojoj borbi protiv Turske, Vučić je odgovorio da Srbija ne želi sukobe sa Turskom.

„Želimo da imamo dobre odnose i to je to. S druge strane, imamo svoje prijatelje Grke, ali to se podrazumeva. Srbija ima svoj put mira, ekonomskog napretka i to su naši interesi. Poštujemo ljude koji pokazuju poštovanje prema našoj zemlji i uvek ćemo se tako ponašati. Mi ćemo biti čuvari svih ostalih…. Platili smo visoku cenu u 14. veku i mnogo vekova kasnije“, rekao je Vučić.

„Naš zadatak je da vidimo kako se razvijamo i da li je situacija sada mnogo bolja“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je takođe izjavio da se mape na globalnoj geopolitičkoj sceni dramatično menjaju i da je Srbija stekla značaj nakon sastanka u Vašingtonu u smislu stava drugih zemalja prema njoj.

Naglasio je da se u Istanbulu to nije dogodilo, jer je turski predsednik Srbiju i njega dobro poznavao pre američkog predsednika Donalda Trampa.

Međutim, to je promenilo stav Saudijske Arabije, a ambasador im je rekao vrlo konkretne stvari, koje su rezultat razgovora u Sjedinjenim Državama, dodajući da je i američka strana promenila svoj stav, što postaje vidljivo činjenicom da je spremni da poštuju i stupe u dijalog sa Srbijom.

„Ogromna promena“, rekao je Vučić, podsećajući da je prošlog meseca imao priliku da se sastane sa Putinom, Merkelovom, Makronom, Erdoganom, Mogerini.

„Srbija je sve ovo zaslužila, jer je uspešnije i važnije nego ranije“, rekao je Vučić. / ibna