Srbija: Vučić i Lavrov će razgovarati o inicijativama iz Washingtona

Srbija: Vučić i Lavrov će razgovarati o inicijativama iz Washingtona

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je u poseti Beogradu gde će razgovorati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Uoči sastanka sa predsednikom Vučićem i svojim kolegom, ministrom Ivicom Dačićem, Lavrov je najavio da će glavna tema razgovora biti predlog Washingtona da se krajem juna lideri Srbije i Kosova sastanu u Beloj kući.

Kako je Lavrov rekao juče u Moskvi, očekuje da se konkretno razgovara o tome kako srpsko rukovodstvo vidi praktične korake koje preduzimaju zemlje koje nude svoje usluge u posredovanju za nastavak dijaloga.

„Predsednik Vladimir Putin više puta je, između ostalog, na sastancima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem naglasio da će Rusija podržati sporazume sa Kosovom koji će prihvatiti srpski državljani, ali ne na osnovu napisanih tekstova, već i na mogućnosti da budu sprovedeni“, rekao je Lavrov novinarima.

Kako je objasnio, šef ruske diplomatije ne želi da eventualni sporazumi Beograda i Prištine imaju istu sudbinu kao oni “uz posredovanje Brisela”, kada to posredovanje “ostane samo na papiru”.

O značaju posete Sergeja Lavrova za proces dogovora o Kosovu govori i činjenica da dolazi nekoliko dana nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao telefonom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a Kremlj je izjavio da se „Moskva zauznima za kompromisno rešenje, prihvatljivo za Beograd, a mora ga odobriti i Savet bezbednosti UN-a“.

Ovom posetom Sergeja Lavrova, u vreme kada Miroslav Lajčak pokušava da obnovi dijalog sa Prištinom i traži od tamošnjih funkcionera da postignu dogovor sa Beogradom – dok u Vašingtonu čekaju kosovskog lidera i Aleksandra Vučića sa sličnim idejama – Lavrov pokazuje da Rusija ne može biti ostavljena po strani u rešavanju kosovskog pitanja.

Sastanak u Beloj kući, kako je najavio Grenell, održaće se 27. juna, a pre toga, 24. juna, predsednik Srbije otputovaće u Moskvu gde će prisustvovati proslavi Dana pobede i sastati se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. / ibna