Srbija: Vučić i Merkel razgovarali telefonom

Srbija: Vučić i Merkel razgovarali telefonom

U telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem, nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je napredak Srbije u ekonomiji, kao i napore u pogledu evropskog kursa, ističući da su razgovori sa Prištinom i vladavina zakona bili presudni.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Merkelova i Vučič složili su se da je dijalog neophodan i da je održavanje mira od vitalne važnosti za obe strane, navodi Kancelarija za saradnju Srbije.

Predsednik Vučić je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake za uspešan nastavak ove komunikacije, kako bi se postigla konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

Kancelarka je pozdravila spremnost Srbije za dalji rad na održavanju stabilnosti u regionu i ponovila da će Nemačka ostati kredibilan partner za Srbiju na putu ka reformama i evropskim integracijama.

U telefonskom razgovoru, predsednik Srbije Aleksandar Vučič i nemačka kancelarka Angela Merkel takođe su izrazili zadovoljstvo kontinuiranim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje između Srbije i Nemačke.

„Ekonomija je snažna veza između naše dve zemlje“, rekla je nemačka kancelarka.

Predsednik Vučić ponovio je da nemačke kompanije koje posluju u Srbiji zapošljavaju više od 67.000 ljudi i da daju značajan doprinos ekonomskom razvoju Srbije, kao i reputaciji zemlje kao dobre investicione destinacije.

„Zahvalni smo na podršci Nemačke srpskoj ekonomiji. Nemačka je naš najveći trgovinski partner čak i tokom svetske krize izazvane pandemijom koronavirusa. Sve je veće interesovanje nemačkih kompanija za ulaganje u našu zemlju i s ponosom ističem da će Srbija ove godine imati najveći privredni rast u Evropi, uprkos svim trenutnim izazovima“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je takođe zahvalio kancelarki Merkel na kontinuiranoj podršci Nemačke evropskim integracijama Srbije, u kontekstu nemačkog predsedavanja EU.

Naglasio je da su reforme vladavine zakona od suštinskog značaja za evropski napredak Srbije i podvukao da saradnja sa Nemačkom i institucijama EU predstavlja dobar način za dalje unapređenje sektora.

Srpski predsednik je takođe naglasio potrebu za jasnim planom proširenja EU i vremenskim okvirom za pristupanje, jer je proces evropskih integracija na zapadnom Balkanu ključni za mir i stabilnost u regionu.

Vučić i Merkel su takođe razgovarali o izazovima koji proizilaze iz zdravstvene krize i strategije u borbi protiv COVID-19, sa posebnim naglaskom na mere za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije.

Predsednik Vučić upoznao je kancelarku Merkel sa merama koje je Srbija usvojila radi suzbijanja ekonomskih posledica, ali i zaštite javnog zdravlja, kao i sa epidemiološkim i drugim naporima koje čini srpska država u borbi protiv bolesti i obnavljanju javnog zdravlja.

Sagovornici su razmenili mišljenja i ideje o vakcinama, kao i o dodatnim merama i daljim planovima za očuvanje zdravlja ljudi, ali i za ekonomiju.

Dvoje političara su, nadalje, razgovarali o situaciji u regionu, rekli su u Kancelariji za saradnju sa medijima pri predsedništvu. / ibna