Srbija: Vučić i Putin razgovarali telefonom

Srbija: Vučić i Putin razgovarali telefonom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Dvojica šefova država zajednički su saopštili da niko ne može da prekine prijateljstvo Srbije i Rusije i da su odnosi dve zemlje stabilni i u usponu.

Predsednik Srbije Vučić zahvalio se predsedniku Putinu na podršci u borbi protiv koronavirusa, a posebno na isporuci vakcine Sputnjik V koja je Srbiji pomogla da bude među liderima u vakcinaciji stanovništva. Predsednik Vučić zatražio je od predsednika Putina da pomogne Srbiji da što pre dobije dodatne količine ruske vakcine, kako bi što veći broj građana Srbije u bliskoj budućnosti mogao da dobije pouzdanu zaštitu od koronavirusa. Takođe je naglasio da će Srbija uz pomoć stručnjaka iz Rusije izgraditi pogone za samostalnu proizvodnju vakcina.

U dugoj prijateljskoj diskusiji, razgovarali su o čitavom spektru pitanja koja pokrivaju područja bilateralne saradnje, kao i regionalne i međunarodne situacije.

Vučić i Putin su izjavili da su Srbija i Rusija potvrdile visok stepen međusobnog razumevanja i prijateljstva u poslednjem periodu koji karakterišu poteškoće zbog pandemije koronavirusa. Predsednik Vučić izrazio je zahvalnost predsedniku Putinu na poruci koju je pročitao ministar Sergej Lavrov u hramu Svetog Savve.

Predsednik Vučić je potvrdio da Srbija namerava da razvija dalje strateške odnose sa Rusijom i naveo da su mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo veće od onih koje se koriste. Rekao je da je potrebna posebna pažnja na povećanju trgovine, dovršavanju tekućih i pokretanju novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i daljem jačanju saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje, pri čemu je Putin naglasio važnost rad Međuvladinog zajedničkog odbora za saradnju.

Predsednik Vučić naglasio je značaj gasovoda Balkanski tok koji doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije.

Razgovarajući sa predsednikom Putinom o regionalnoj situaciji, predsednik Vučić se zahvalio ruskom predsedniku na nepokolebljivoj ličnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na aktivnoj podršci ruske države u pitanju Kosova i Bliskog istoka. „Rusija razume naše napore da obezbedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis razume kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja“, rekao je Aleksandar Vučić. / ibna