Srbija: Vučić i Putin razgovarali telefonom

Srbija: Vučić i Putin razgovarali telefonom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je jutros sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prvi put posle potpisivanja sporazuma u ​​Vašingtonu.

Na svom ličnom nalogu na Instagramu, srpski predsednik je rekao da je sa Putinom razmenio stavove o situaciji na Balkanu i da su razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog partnerstva Rusije i Srbije, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou.

Takođe su potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija se saradnja zasniva na međusobnom poverenju. Pored toga, Vučić je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja i predsednik Putin je pozdravio čvrsto opredelenje Srbije.

„Bez obzira na težinu i složenost svog geopolitičkog, vojnog-bezbednosnog i ekonomskog položaja, Srbija će se pridržavati principa vojne neutralnosti i ostati istinski i pravi partner Ruske Federacije“, rekao je Vučić na svom Instagram profilu.

Zahvalio se Putinu na čvrstoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima da održi mir i stabilnost u regionu.

Prema onome što je Vučić napisao na svom profilu, Putin je rekao da će Ruska Federacija pružiti političku podršku Srbiji u njenim naporima da održi teritorijalni integritet i koordiniraće spoljnopolitičke akcije sa Srbijom, a sve u cilju zaštite međunarodnog javnog poretka.

Predsednik Vučić i predsednik Putin istakli su da se ekonomske veze Srbije i Rusije neprestano jačaju, ali da su mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo veće od dosadašnjih, pa ima prostora za nove zajedničke projekte.

Kremlj je potvrdio da su dvojica predsednika razgovarali telefonom.

„Vladimir Putin je imao telefonski razgovor sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem na inicijativu srpske strane.

Diskusija se fokusirala na dogovore sa Kosovom. Aleksandar Vučić upoznao je ruskog predsednika sa razgovorima u Vašingtonu 4. septembra i u Briselu 7. septembra. Vladimir Putin je potvrdio ruski stav o razvoju uravnoteženog kompromisa koji bi za Beograd trebalo da bude prihvatljiv i koji bi odobrio Savet bezbednosti UN.

Predsednici su razgovarali i o strateškom partnerstvu Rusije i Srbije. „Vladimir Putin je posebno govorio o ličnom doprinosu Aleksandra Vučića razvoju bilateralnih veza i izrazio spremnost da i dalje blisko sarađuje sa njim po svim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima“, kaže Kremlj u svojoj izjavi. / Ibna