Srbija: Vučić i Rouhani razgovarali o jačanju bilateralnih veza

Srbija: Vučić i Rouhani razgovarali o jačanju bilateralnih veza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Islamske Republike Iran, Hassanom Rouhanijem, o saradnji, posebno ekonomskoj, koja daleko zaostaje za dobrim političkim odnosima dveju država.

Prema pres-kancelariji predsednika Vučića, Rouhani je rekao da će Iran ostati dosledan u poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nastaviće da podržava zemlju u međunarodnim organizacijama.

Vučić je zahvalio Rouhaniju na inicijativi za razgovore i napomenuo da će Srbija razvijati saradnju s Iranom u oblastima u kojima postoji stvarni potencijal i obostrani interes.

Izrazio je nadu da će obe zemlje uspešno prevazići trenutnu zdravstvenu krizu i biti posvećene ispunjenju planova za budućnost, kao i razvoju bilateralne saradnje, posebno ekonomske.

Rekao je da postoje velike mogućnosti za saradnju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao i u različitim proizvodnim aktivnostima, građevinarstvu, rudarstvu i energetici kao i informacionim tehnologijama.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija iskreno zahvalna Iranu, koji je pokazao prijateljstvo svojim ključnim stavom o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, i svoju podršku ovom pitanju uprkos snažnom pritisku.

Ponovio je odlučnost Irana da razvija sveobuhvatne odnose sa Srbijom i zahvalio predsedniku Vučiću na učešću u razvoju bilateralne saradnje.

Predsednik Vučić izrazio je saučešće zbog žrtava COVID-19 u Iranu.

Dvojica sagovornika izrazila su nadu da će suzbijanje epidemije ove zarazne bolesti uskoro omogućiti planirane transnacionalne kontakte i razmenu poseta.

Predsednik Rouhani uputio poziv predsedniku Vučiću da poseti Iran kada to dozvole okolnosti, što je predsednik Vučić sa zadovoljstvom prihvatio./ibna