Srbija: Vučić izrazio zadovoljstvo razgovorima u Vašingtonu

Srbija: Vučić izrazio zadovoljstvo razgovorima u Vašingtonu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo razgovorima u Vašingtonu, D.C., i naglasio da vrata za našu politiku u SAD-u više nisu zatvorena.

Predsednik Vučić rekao je da je poseta Sjedinjenim Državama od presudnog značaja za interese Srbije i dodao da veruje da će rezultati posete uroditi plodom u budućnosti, bez obzira ko će biti na vlasti u Srbiji u narednim godinama.

„Zahvalan sam ljudima iz Trumpove administracije na korektnom stavu. Pokazali su poštovanje prema Srbiji, što je od najvećeg značaja za našu zemlju“, rekao je predsednik.

Predsednik Vučić naglasio je da on nije neko ko svoju politiku zasniva na snovima i mašti, a naročito ne budućnosti Srbije, ali da će se vrata za našu politiku u Vašingtonu barem otvoriti u budućnosti, ako se ne otvore u potpunosti, i sigurno neće biti zatvorena.

„Na otvoren način smo uspeli da predstavimo svoju agendu, sva naša gledišta i ono što posebno cenim kod američkih domaćina jeste da su pokazali više od dobre volje da nas saslušaju“, rekao je predsednik.

Predsednik Vučić informisao je javnost da ne postoji veliki plan ili dogovor o rešenju kosovskog pitanja i ponovio da je preduslov značajnih razgovora o tom pitanju prethodno ukidanje taksi.

Predsednik je rekao da je ovih dana bilo dosta neistina i da želi da kaže građanima potpunu istinu o čemu se razgovara, koje su teme na stolu i šta Srbija u vezi s tim radi.

„Bilo je mnogo lažnih vesti da su postignuti neki veliki dogovori, da postoji plan. O tome se raspravlja, ali ništa od toga ne postoji”, rekao je predsednik Vučić u obraćanju javnosti.

Što se tiče prigovora ljudi iz Prištine da naše aktivnosti usmerene na povlačenja priznanja šalju pogrešan signal na njihovu “dobru volju”, predsednik Vučić rekao je da je stotinu puta upozorio da država mora da odgovori na zahteve Prištine za prijem u međunarodne organizacije pre završetka dijaloga.

„Drugi put koji potpišete da nećete tražiti prijem u Interpol, UNESCO i druge međunarodne organizacije pre kraja dijaloga – a ne znamo da li će on biti uspešno završen ili ne – mi ćemo biti spremni da ne idemo na dalje povlačenje priznanja “, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je rekao da ako treba da se postigne dogovor, to mora da bude kompromis i da je sve što je rekao – rekao i pre tri godine i pre godinu i po.

„Ništa se nije promenilo u našoj politici“, rekao je, ističući da je za nas ključno da održimo mir i stabilnost i da danas imamo pametnu i najodgovorniju politiku koja daje rezultate.

Rekao je da je u SAD razgovarao o tome šta je i tema regionalnih sastanaka, što mnogi nazivaju „mini Šengen“, poput pitanja o uspostavljanju avio-letova i železničke linije sa Prištinom.

„Bitno je da železnica prati istu trasu kao i put, autoput koji gradimo od Niša, kroz Prokuplje, Kuršumliju, Merdare i Prištinu. To je važna stvar za naš narod na Kosovu, na jugu i centralnom Kosovu“, rekao je predsednik Vučić.

U svom obraćanju javnosti, predsednik Vučić rekao je i da će Srbija, ako bude potrebno, moći da zaštiti svoje granice i teritoriju od migranata i da će se voditi isključivo nacionalnom bezbednošću i bezbednosnim interesima.

Predsednik je rekao da srpske službe preduzimaju akcije i primaju sve vitalne informacije i da će donositi odluke u skladu sa situacijom.

„Ako postoji potreba da se zaštite i sačuvaju granice, to ćemo uraditi efikasno. Mi ćemo delovati apsolutno i isključivo u interesu naše bezbednosti“, rekao je predsjednik Vučić.

On je naglasio da građani ne treba da se brinu i da Srbija ima dovoljan kapacitet i snagu da shodno tome deluje.

„Takođe ćemo posmatrati i reakcije EU. Uvek smo pokazali solidarnost sa svima onima koji su pobegli iz ratnih zona i ne želimo da se prema drugima odnosimo samo kao prema ljudima, ali ćemo uspeti da sačuvamo bezbednost građana Srbije”, rekao je predsednik Vučić. / Ibna