Srbija: Vučić opozvao odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora iz Beograda

Srbija: Vučić opozvao odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora iz Beograda

Na pitanje novinara da prokomentariše deportaciju srpskog ambasadora Vladimira Božovića iz Crne Gore, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija samoinicijativno odlučila da  ne uzvrati deportaciju.

„Moja inicijativa bila je da se povuče odluka o proterivanju crnogorskog ambasadora, iako je Selaković postupio u skladu sa Bečkom konvencijom. Život i prijateljstvo važniji su od ugovora. Mislim da će nova odluka uticati na bolje odnose“, rekao je Vučić.

„Verujem da možemo pokazati svoju snagu, a ne svoju slabost napuštanjem prakse deportacije ambasadora“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da zna da postoje ljudi koji će kritikovati njegovu odluku, ali takođe smatra da je odluka ispravna i da je “na nama da pokažemo da želimo prijateljske i bratske odnose”.

„Znam da u Srbiji uvek ima onih koji kritikuju odmazdu, a ima i onih koji će kritikovati trenutnu odluku. Ne smemo se ponašati kao dva ovna. Naš je posao da pokažemo da želimo prijateljske, bratske odnose. Odluka je apsolutno ispravna, vodiće ka boljim odnosima“, naglasio je Vučić.

Odluka crnogorskih vlasti o proterivanju srpskog ambasadora usledila je kao odgovor na izjave Vladimira Božovića na sastanku sa Savezom crnogorskih Srba, opisujući odluku crnogorskih vlasti iz 1918. godine da se ujedine sa Srbijom kao „oslobođenje”.

Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je gospodin Božović „potcenio državu koja mu je odobrila diplomatski imunitet“. Dodao je da je dobio nekoliko usmenih i pismenih upozorenja. / Ibna