Srbija: Vučić Ordenom Republike Srbije odlikovao Pavlopoulosa i Christodoulidesa

Srbija: Vučić Ordenom Republike Srbije odlikovao Pavlopoulosa i Christodoulidesa

Republika Srbija proslavila je 217. godišnjicu Prvog srpskog ustanka protiv osmanskog jarma 1804. godine, a predsednikom Aleksandar Vučić dodelio je Orden Republike Srbije 164 ličnosti, institucije i udruženja.

Nagrada, koja je najveća čast srpske države i dodeljuje se šefovima država i zvaničnicima stranih vlada, dodeljena je, između ostalih, bivšem predsedniku Grčke Republike Prokopisu Pavlopoulosu i kiparskom ministru spoljnih poslova Nikosu Christodoulidesu za njihov doprinos razvoju odnosa Grčke i Kipra sa Srbijom. Medalje će  Prokopisu Pavlopoulosu i Nikosu Christodoulidesu biti dodeljene kada to uslovi dozvole.

Tokom proslave Sretenja, srpski predsednik opisao je taj dan kao „najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru lepe Srbije“.

Aleksandar Vučić se osvrnuo na vođu Karađorđa Petrovića koji je na taj dan podigao ustanak protiv Turaka, ali i na kneza Miloša Obrenovića i Dimitrija Davidovića koji su istog dana usvojili moderan, liberalan i vanvremenski Ustav, koji je bio daleko ispred svog vremena.

„Ovo su proslave svih koji vole i žive za svoju Srbiju“, rekao je srpski predsednik, uputivši poruku srpskim zajednicama na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, koje su se pridružile proslavi.

„Zahvaljujem se herojima našeg vremena, koji su mnogo dali Srbiji i živeli ne samo za sebe, već i za nas. Dati Srbiji ne tražeći ništa zauzvrat, inkorporisati nečije delo u njeno ime, žrtvovati se za to, najveće je što čovek može učiniti u životu i zato Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjem koje se može dati. Njihova imena biće zapisana u večnoj knjizi časti, hrabrosti i pohvale“, rekao je predsednik Vučić odlikovanima. / ibna