Srbija: Vučić razgovarao sa Merkel i sastao se sa Lajčakom

Srbija: Vučić razgovarao sa Merkel i sastao se sa Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je dug razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o Kosovu i Metohiji i evropskom kursu Srbije.

Prema Vučićevim rečima, bila je to “divna diskusija” o Kosovu i Metohiji i evropskom kursu Srbije, što ga je ohrabrilo pred put u Vašington i Brisel.

„Već neko vreme nismo vodili takav jedan-na-jedan razgovor, a mislim već nekoliko meseci bilo lično ili telefonom; prvenstveno smo razgovarali o Kosovu i Metohiji, kao i o putu Srbije ka EU“, rekao je Vučić, zahvalivši Merkel na pomoći Nemačke Srbiji.

Takođe je rekao da je nemačka kancelarka ponovila isto što je rekla i nakon konferencije u Parizu, kojoj su takođe prisustvovali Hoti i drugi, da više koristi iskustvo i pokazuje manje emocija, dodajući da će pokušati tako da nastavi.

„Ohrabrila me je pre puta u Vašington i Brisel i sada ću, uz svu energiju i podršku koju imam od naših ljudi, ovim razgovorom sa Merkelovom, putovati na ova dva važna mesta sa još snažnijim stavom“, rekao je on.

Vučić je istakao i da se razgovor sa Merkelovom odvijao na njegov zahtev.

Srpski predsednik je takođe dodao da je sa nemačkom kancelarkom razgovarao i o značaju nedavno potpisanog sporazuma sa nemačkim ministrom ekonomije i energetike Altmajerom.

Srpski predsednik je ovo izjavio nakon Strateškog Foruma Bled, gde se sastao sa premijerima zemalja regiona.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na razgovor koji je vodio sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je saopštio da je Lajčaku rekao šta su ciljevi Srbije, dodajući da se oni uglavnom tiču ispunjavanja Briselskog sporazuma, odnosno stvaranja Zajednice srpskih opština (ZSO). „Izuzetno poštujem ono što Lajčak govori o normalizaciji odnosa. Ova normalizacija odnosa razlikuje se i pravno i politički od onoga što kažu Priština i neki drugi“, rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali i o kompromisu Beograda i Prištine, kako doći do tog rešenja, kako se boriti za interese Srbije, kako Srbiju uvesti u EU i kako obezbediti da srpski građani budu uspešniji.

Upitan šta očekuje od predstojećih razgovora predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, a zatim i u Briselu, Vučić je odgovorio da Beograd želi da nastavi dijalog sa Prištinom pod pokroviteljstvom Brisela i krene na sastanak u Vašingtonu na kome će se razgovarati o važnim ekonomskim pitanjima.

„Verujem da je moguće postići dogovor o ovim pitanjima koja imaju značaj za Srbe i Albance na Kosovu i Metohiji, a koja su važna i za Beograd i za Prištinu“, rekao je Vučić i dodao da je o detaljima razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU i da je dogovoreno da se sastanu 27. septembra, nakon čega se očekuje intenziviranje razgovora u Briselu.

„Nikada se nismo plašili razgovora i dijaloga i tako smo pokazali svoju snagu, a ne slabost“, rekao je Vučić.

Govoreći o izborima u Crnoj Gori, rekao je da će, čim budu objavljeni zvanični rezultati, čestitati onima koji će činiti većinu u crnogorskom parlamentu i nadati se dobrim odnosima Srbije i Crne Gore.

Takođe je naglasio da je uveren da će Crna Gora održati stabilnost i mir, odbacujući spekulacije da bi Crna Gora mogla biti nova tačka nestabilnosti na zapadnom Balkanu nakon ovih izbora. / ibna