Srbija: Vučić se 26. aprila u Briselu sastaje sa Von der Leyen i Varhelyijem

Srbija: Vučić se 26. aprila u Briselu sastaje sa Von der Leyen i Varhelyijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u radnoj poseti sedištu EU 26. aprila, izveštava iz Brisela novinsk agencij Tanjug.

Svrha posete i razgovora koje će Aleksandar Vučič voditi sa visokim zvaničnicima EU biće ubrzanje evropskih integracija Srbije.

Predsednik Srbije putuje u Brisel na poziv šefa evropske diplomatije Josepa Borrella, koji će za visoku delegaciju iz Beograda organizovati radni ručak.

Pre toga, predsednik Vučič treba da se sastane sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i sa poverenikom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Izvori Tanjuga u Briselu kažu da je na dnevnom redu razgovora primena nove metodologije za ubrzanje procesa pristupanja Srbije, razvojni planovi u Srbiji predviđeni Evropskim ekonomskim i investicionim planom, ali i borba protiv pandemije i strategije vakcinacije u regionu.

U kontekstu priprema za posetu predsednika Srbije Briselu, ambasadorka Srbije u EU Ana Hrustanović sastala se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština Miroslavom Lajčakom.

Sastanak sa Lajčakom takođe je na dnevnom redu posete predsednika Vučića Briselu, sa kojim će razgovarati o nastavku procesa normalizacije između Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

EU poziva Prištinu da se što pre vrati za pregovarački sto, insistirajući na „nastavku dijaloga“ i napominjući da promena vlasti u Prištini neće uticati na postojeći okvir pregovaračkog procesa. / ibna