Srbija: Vučić se sastao sa Di Maiom

Srbija: Vučić se sastao sa Di Maiom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Luiđijem Di Maiom, koji je naglasio da su odnosi dve zemlje vrlo dobri i da Italija podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

Vučić je naglasio da dve zemlje dele dugu tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa, da je Italija jedan od glavnih političkih partnera Srbije i da je dugi niz godina jedan od glavnih ekonomskih partnera Srbije.

“To je drugi trgovinski partner Srbije i  njeno drugo izvozno tržište (do kraja 2018. bilo je prvo), kao i četvrti uvozni partner”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je Italija jedan od najvećih investitora u srpskoj privredi.

Dvojica političara razgovarali su o situaciji u regionu i zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, nakon uvođenja tarifa na robu iz Srbije, a Vučić je naglasio da je Srbija spremna da što pre obnovi pregovore i dijalog sa Prištinom, čim tarife budu ukinute, izražavajući nadu da je kompromis zaista moguć.

„Italija je prijatelj Srbije na njenom evropskom putu i ​​učinićemo sve da ubrzamo proces pridruživanja. Zapadni Balkan predstavlja ključni faktor u projektu proširenja EU, prokomentarisao je Di Maio, ističući da se dobra praksa zajedničkih sastanaka dve vlade treba nastaviti.

Di Maio je čestitao predsedniku Vučiću na finansijskim rezultatima, posebno na smanjenju stope nezaposlenosti, kao i na polju novih tehnologija i učešću mladih u tim procesima. / ibna