Srbija: Vučić se sastao sa Godfreyem

Srbija: Vučić se sastao sa Godfreyem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador Anton Godfrei sastali su se danas kako bi razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine i predlogu predsednika SAD u vezi sa sukobom na Bliskom Istoku, dok je američki ambasador preneo želje Donalda Trampa povodom nacionalnog praznika Srbije.

Vučić se zahvalio na angažmanu predsednika Trampa i Vlade SAD, a posebno specijalnom izaslaniku za ambasadora dijaloga Beograda i Prištine Richarda Grenella; takođe se zahvalio ambasadoru u Prištini Richardu Grenu na razumevanju dijaloga Beograda i ljudi u tom regionu, u pogledu poboljšanja njihovih životnih uslova, poboljšanja njihovih finansija i životne infrastrukture.

Godfrey je upoznao predsednika Vučića sa predlogom predsednika Trumpa za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba, navodi se u izjavi predsedničke kancelarije za odnose sa javnošću.

Vučić je rekao da Srbija, kao zemlja koja je zainteresovana za stabilnost na Bliskom istoku, pozdravlja napore i akcije predsednika Trumpa za napredak u pronalaženju rešenja za ovaj dugogodišnji spor.

Predsednik je rekao da je Srbija posvećena poboljšanju odnosa i sa Izraelom i sa Palestinom i tražio je trajno i održivo rešenje koje će svima doneti stabilnost i napredak.

On je rekao da je na izraelskim i palestinskim liderima da odluče da li predlog predsednika Trumpa može da ispuni očekivanja dve zemlje, i naglasio da Srbija kao članica UN poštuje sve odluke UN koje se odnose na izraelsko-palestinski sukob; takođe je podržao dijalog, istovremeno suprotstavljajući se jednostranim akcijama bilo koje strane.

„Konsolidovani sukobi ne mogu biti osnova na kojoj će se graditi mir i stabilnost i nadamo se da će dve strane u budućnosti pronaći način da postignu sporazum koji će dovesti do mirnijeg i stabilnijeg okruženja na Bliskom Istoku i obezbediti bolji život za sve ljude u okolini“, dodao je Vučić.

Američki ambasador izrazio je zahvalnost na činjenici da je Srbija pozdravila napore predsednika Trumpa da pronađe rešenje u izraelsko-palestinskom sukobu, kao i za doprinos Srbije u održavanju regionalnog mira i stabilnosti.

Naglasio je da je ponosan na Srbiju i njenu odluku da obnovi železničke veze sa Prištinom i tako olakša trgovinu i investicije.

U svojoj čestitci za Nacionalni dan Srbije, američki predsednik Donald Trump izjavio je da se raduje bliskoj saradnji dveju zemalja.

“Poštovani predsedniče, američki narod i ja lično čestitamo vama i srpskom narodu 15. februara koji slavite kao vaš nacionalni dan”, rekao je Trump.

SAD i Srbija dele, navodi u pismu američki predsednik, zajedničku viziju za vašu zemlju, viziju zasnovanu na produbljivanju regionalne saradnje, jačanju demokratskih institucija, mirnom rešavanju sporova između suseda i izgradnji bolje budućnosti građana Srbije.

“Normalizacija odnosa sa Kosovom mora ostati prioritet na putu evropskih integracija Srbije”, nastavio je Trump u svojoj poruci.

„U budućnosti se takođe možete osloniti na podršku SAD-a za postizanje vašeg cilja članstva u EU, kao i na reformske napore potrebne za postizanje tog cilja“, rekao je američki predsednik. / ibna