Srbija: Vučić se složio da od 1. juna otvori granice za građane Grčke, Bugarske i Rumunije

Srbija: Vučić se složio da od 1. juna otvori granice za građane Grčke, Bugarske i Rumunije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je u utorak na telekonferencijskom sastanku predstavnika Visokog saveta za saradnju između Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije, tokom koga je razgovarano o postepenom ublažavanju mera za olakšavanje kretanja ljudi i roba, kao i turistička putovanja između četiri zemlje.

Predsednik Vučić napomenuo je da Srbija, radi promovisanja privrednih aktivnosti, pristaje na otvaranje svojih granica 1. juna, uz poštovanje odgovarajućih epidemioloških mera. Naglasio je da je obostrani dogovor o olakšavanju prelaska granice jedan od ključnih elemenata za jačanje ekonomije, posebno u oblasti turizma.

Sagovornici su zaključili da se sve četiri zemlje uspešno bore sa virusom COVID-19 i istakli da će otvaranje granica omogućiti brži oporavak nacionalnih ekonomija.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis predložio je otvaranje grčkih granica od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja predviđeno za 15. jun.

Takođe je dogovoreno da se sledeći sastanak Visokog saveta održi u Bugarskoj početkom juna, gde će se pre sastanka Saveta održati bilateralni sastanak predsednika Vučića i premijera Borissova, tokom koga su planirani razgovori o zajedničkim infrastrukturnim projektima. Ovo će biti prvi sastanak ove godine, kojim će se nastaviti dobra praksa tromesečnih sastanaka šefova Visokog saveta./ibna