Srbija: Vučić se u Briselu sastao sa Von der Leyen, nada za nastavak dijaloga sa Prištinom

Srbija: Vučić se u Briselu sastao sa Von der Leyen, nada za nastavak dijaloga sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. Nakon razgovora, Von der Leyen je najavila podršku EU izgradnji železničke pruge između Beograda i Severne Makedonije.

„Razgovarali smo o borbi protiv pandemije Covid-19, ekonomskom oporavku, procesu pridruživanja, u kojem želimo da vidimo nastavak pozitivnih dešavanja na polju vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine i podršci izgradnji železnice između Beograda i Severne Makedonije“, napisala je Ursula Von der Leyen na svom nalogu na Tviteru.

Predsednica EU je dodao da je srećna što se danas sastala sa Vučićem u Briselu.

Uoči razgovora sa Von der Leyen, srpski predsednik najavio je mogućnost dogovora o „jednom od najvećih infrastrukturnih projekata“ koji bi u potpunosti promenio Srbiju.

Poseta Aleksandra Vučića i Albina Kurtija Briselu i njihovi sastanci sa visokim evropskim zvaničnicima mogu biti uvod u nastavak dijaloga Beograda i Prištine koji već dugo „traje“. Tokom više od jedne decenije razgovora, izgleda da se ništa nije mnogo promenilo, osim predstavnika Kosova.

Pad vlade i politički preokret u Prištini, optužnice Haškog tribunala protiv nekih od ključnih igrača Kosova i pandemija koronavirusa prekinuli su dijalog.

Najave premijera Albina Kurtija ne ulivaju nadu da bi razgovori dve strane mogli da postignu napredak nakon povratka lidera iz Brisela.

Nakon povratka na vlast, Kurti je rekao da će dijalog sa Beogradom biti na niskoj listi njegovih prioriteta i naveo četiri principa po kojima će Priština pregovarati. Prvi je”da mora da se prihvati realnost kosovske nezavisnosti i da se na to pitanje ne može vraćati”, drugi, “da mora da se prihvati istina kosovskog rata”, treći “da Beograd i Priština moraju da budu za stolom jednaki”, te četvrti, “da dijalog treba da bude strukturiran tako da građani, a ne politički lideri, imaju koristi od budućih razgovora”, dok je nova kosovska predsednica Vjosa Osmani nedavno istakla da bi trebalo preispitati Briselski sporazum kako bi “resetovali” dijalog.

Otkako je dijalog Beograda i Prištine započeo 8. marta 2011. godine, Kosovo je promenilo pet ključnih pregovarača i svaki od njih se pridržavao određenih principa u svojim odnosima sa međunarodnom zajednicom i kosovskom javnošću, ali izgleda da dnevni red ostaje uvek isti i tamo se nisu razilazili u pitanjima od suštinskog značaja za interese Prištine. / ibna