Srbija: Vučić telefonom razgovarao sa Jinpingom

Srbija: Vučić telefonom razgovarao sa Jinpingom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Narodne Republike Kine Xi Jinping razgovarali su telefonom.

Tokom razgovora, predsednik Srbije zahvalio je Narodnoj Republici Kini na odluci da pomogne Srbiji u rešavanju krize sa koronavirusom, kao i za pružanje bratske pomoći građanima Srbije.

Takođe mu je zahvalio na donaciji dve laboratorije COVID-19, koje deluju u Beogradu i Nišu, što će nesumnjivo doprineti uspešnoj borbi protiv pandemije u Srbiji, dok je od predsednika Xija zatražio da pomogne Srbiji u nabavci potrebne medicinske opreme potrebne za borbu protiv koronavirusa.

Predsednik Vučić takođe je naglasio da su građani Srbije posebno dirnuti ogromnim interesovanjem i solidarnošću koju Kinezi iskazuju u porukama podrške, kao i u donacijama koje su kroz srpske diplomatske misije dostavljene iz Pekinga i Šangaja, a koje govore o veoma bliskim odnosima i čeličnom prijateljstvu između dve nacije, uprkos geografskoj udaljenosti.

On je dodao da veruje da će uz pomoć jake kineske države Srbija i svet moći da pobede novi koronavirus, napomenuvši da se nada da će se saradnja nastaviti kroz shemu 17 + 1 i inicijativu “Belt and Road”, kao i predstojećom posetom kineskog predsednika Srbiji.

Predsednik Xi je izrazio nadu da će uskoro videti predsednika Vučića u Kini i potvrdio je svoju službenu posetu Srbiji.

Kineski predsednik poželeo je predsedniku Srbije ličnu sreću i uspeh u upravljanju zemljom, dodajući da će Kina i Srbija uspeti da prevaziđu sve ekonomske poteškoće koje budu nastale kao posledica pandemijske krize. / ibna