Srbija: Vučić u Minhen, Joksimović u Berlin

Srbija: Vučić u Minhen, Joksimović u Berlin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje u Nemačku kako bi učestvovao na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

Prema organizatorima, konferenciji će prisustvovati i francuski predsednik Emmanuel Macron, američki državni sekretar Mike Pompeo i predsednica Kongresa SAD Nanci Pelosi, kao i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Pitanje Kosova, kao i prethodnih godina, sigurno će biti glavna tema razgovora predsednika Vučića sa visokim zvaničnicima mnogih država, poput nemačkog predsednika Frank-Valtera Steinmeiera, predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Avganistana Ashrafa Ghanija, kao i sa litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom, austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, holandskim premijerom Markom Rutteom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Predsednik Srbije putuje u svetlu promena, posle uvođenja nove metodologije za proširenje EU i formiranja Kurtijeve administracije na Kosovu.

Srbijanska ministarka za evropske integracije putuje u Berlin

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović danas će otputovati u dvodnevnu radnu posetu Berlinu.

Prema saopštenju iz njene kancelarije, u glavnom gradu Nemačke održaće razgovore sa državnim ministrom za Evropu Michaelom Rothom i mnogim poslanicima, dok će sutra povodom Dana državnosti Srbije u Ambasadi u Berlinu održati govor.

Poseta ministarke Joksimović Berlinu dolazi u ključnom trenutku, nakon uvođenja nove metodologije EU integracija, a kao što se navodi u saopštenju Ministarstva, to je prilika za razmenu mišljenja o politici proširenja EU i drugim važnim pitanjima./ibna