Srbija: Vučić blizu odluke o sastavu nove Vlade

Srbija: Vučić blizu odluke o sastavu nove Vlade

Čini se da predsednik Srpske napredne stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučič popunjava spisak onih koji će učestvovati u novom kabinetu u naredne četiri godine bez otkrivanja mnogo informacija, osim što će najmanje dve trećine ministara iz prethodne Vlade biti promenjeno.

Prvi krug konsultacija predsednika Vučića i predstavnika političkih partija koje su ušle u parlament o sastavu buduće Vlade  je završen, a učesnici zasad drže detalje u tajnosti. Prema informacijama, biće još nekih razgovora o ovom pitanju, pre kompletiranja vladajuće koalicije.

Ono što već dugo nije tajna je da će većina ministara biti smenjena.

Neki više ne zaslužuju da budu u Vladi jer su radili ilegalno, drugi jer su se umorili, što je sasvim normalno, tvrde izvori koji su govorili za „Blic“.

Prema izvorima koje navodi Blic, Vučić pažljivo radi na izboru budućih ministara, da ima nekoliko predloga za svako od resora i da polako kompletira spisak.

Prema njegovim rečima, „još uvek je potrebno zatvoriti još nekoliko mesta. U drugoj polovini avgusta sve će biti poznato”.

Prema dosadašnjim informacijama, ministar sporta Vanja Udovičić, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar ekonomije Goran Knežević, ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar životne sredine Goran Trivan, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministarka za evropska pitanja i pridruživanje EU Jadranka Joksimović i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, očekuju da budu povučeni sa ministarskih pozicija. Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je ranije da više neće biti na čelu ni jednog ministarstva, dok se za ministre energetike i javne uprave Aleksandra Antića i Branka Ružića pretpostavlja da bi mogli da preuzmu druga ministarstva.

Trenutno je gotovo izvesno da će u Vladi ostati ministrica građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Pored toga, postoji dobra šansa da Ana Brnabić ostane šefica vlade još jedan mandat, jer je, prema Vučićevim rečima, dobro radila taj posao. Prema sagovorniku „Blica“, Brnabić se posebno isticala tokom krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Lista objavljena na društvenim mrežama, na kojoj se ističe aktuelna guvernerka Banke Srbije Jorgovanka Tabaković, kao kandidat za predsednika Vlade, nema nikakve veze sa istinom i nikad nije postojao takav plan, prenosi Blic.

U istim informacijama se navodi da su se Ivica Dačić i Aleksandar Vučić dogovorili da ostanu partneri u sledećoj Vladi, sa možda manjim brojem ministarstava za socijaliste.

Trenutno je nepoznato kakav će sporazum Vučić sklopiti sa Srpskom patriotskom unijom, a obe strane su nakon sastanka izgledale skeptično.

Ono što ostaje je da vidimo da li će i koje položaje u sledećoj vladi zauzeti manjinske stranke./ibna