Srbija: Zakharova komentarom o sastanku Vučić-Trump donela nepotrebne tenzije, kaže Dačić

Srbija: Zakharova komentarom o sastanku Vučić-Trump donela nepotrebne tenzije, kaže Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je potez portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zakharove nepotreban i nepromišljen i da je stvorio nepotrebnu napetost u odnosima dve zemlje.

Na svom Fejsbuk profilu Zakharova je komentarisala susret predsednika Srbije i Sjedinjenih Država neprimerenom fotografijom scene iz filma „Basic instinkt“.

Srpski ministar spoljnih poslova naglasio je na TV Hepi da je važno da je umešan šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da to ne odražava stav ruske administracije, da smo braća, prijatelji i strateški partneri i da moramo nastaviti.

„Ovo je bio nepotreban i nepromišljen potez Zakharove, koji je stvorio nepotrebnu napetost u našim odnosima. Zbog toga je bilo potrebno da Lavrov razgovara sa predsednikom i smanji napetost”, rekao je Dačić.

Takođe je rekao da bi ovo trebalo da bude lekcija svima da se ne „igraju“ sa takvim stvarima i da je činjenica i da je njen komentar nema nikakve veze sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nego sa Donaldom Trampom loše preveden; „Slika je slika“ i izazvane su negativne reakcije u Srbiji.

„Zadovoljan sam i važno je da je i sam Lavrov, prvi čovek ruske diplomatije, bio uključen u zatvaranje ovog pitanja“, rekao je Dačić.

Srpski ministar je izjavio da je pozvao ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka u Ministarstvo spoljnih poslova da bi ga usmeno zatražio objašnjenje za ovaj potez.

„Pre sastanka pozvao me je Sergej Lavrov i rekao mi da je oštro kritikovao Zakharovu, da se opravdala rekavši da ne misli na Vučića već na Trampa. „Zaharova mi je rekla da će se izviniti, da nije odražavala stav ruske vlade, da smo braća, prijatelji i strateški partneri i da treba da nastavimo dalje“, rekao je.

Zaključio je da je „za Srbiju važno da nastavi saradnju i strateško partnerstvo sa Rusijom, a to je potvrdio i predsednik Vučić koji je rekao da neće biti posledica na naše odnose“ ./ ibna