Srebrenica obilježila 24. godišnjicu

Srebrenica obilježila 24. godišnjicu

Bosna i Hercegovina obeležila je u četvrtak 24. godišnjicu događaja u i oko grada Srebrenice, koje su međunarodni sudovi definisali kao genocid, ali mnogi političari, uglavnom srpski, kažu da je to bio „nesretni zločin“.

Član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović, izjavio je u Memorijalnom centru u Potočarima da će Srebrenica zauvek ostati crna tačka na licu svih onih koji su mogli i nisu sprečili genocid.

On kaže da je dnevno ubijano više od 1.000 ljudi. Skoro svake minute život je oduzet nevinom, bespomoćnom ljudskom biću.

„Cilj je bio potpuno uništiti postojanje jednog naroda na ovom području. Zločin se dogodio pred očima čitavog sveta. Svojom rezolucijom, Ujedinjene nacije su proglasile Srebrenicu za zaštićenu zonu, ali nisu, kada su to morale učiniti, preduzele korake da spreče najgori zločin u Evropi nakon Drugog svetskog rata. Srebrenica će zauvek ostati crna tačka na licu svih onih koji su mogli i nisu sprečili genocid. To će priznati funkcioneri UN-a nekoliko godina kasnije. Nažalost, i danas predstavnici međunarodne zajednice ponovo propuštaju odlučniju reakciju, ovoga puta za negiranje genocida i veličanje ratnih zločina,” rekao je Džaferović.

On je rekao da je, ne sprečavajući genocid na području koje je Savet bezbednosti UN-a proglasio “zaštićenom zonom UN-a”, međunarodna zajednica izgubila kredibilitet u očima mnogih širom svijeta. Jedina šansa da Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica “vrate deo izgubljenog kredibiliteta jeste da čvrsto osude one koji poriču istinu o zločinu i glorifikuju njegove počinioce”, kazao je Džaferović.

Nema mesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca. Pokušaji da se prepiše istorija u Bosni i Hercegovini ili bilo gde drugde su neprihvatljivi, kaže sde u izjavi visoke predstavnice / potpredsednice EU Federice Mogherini i komesara Johannesa Hahna o komemoraciji genocida u Srebrenici.

Mogherini i Hahn su izjavili da, iako je Bosna i Hercegovina izrazila želju da postane članica Evropske unije, prioritet je da svi politički lideri u zemlji aktivno rade na promociji dijaloga i poštovanja.

“Danas obeležavamo genocid u Srebrenici. To je bilo prije dvadeset četiri godine; ipak, ova tragedija nas još uvijek progoni. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost da se uvek sećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovečanstva u modernoj evropskoj istoriji. Dok se sećamo, imamo odgovornost da učvrstimo mir i osiguramo stabilnu budućnost za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Moramo okončati nekažnjavanje i prevazići nasleđe prošlosti“, navode oni.

Mogherini i Hahn su dodali da Evropska unija ostaje opredeljena da podrži Bosnu i Hercegovinu u uspostavljanju društva u kojem će preovladati pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo.

Misija OSCE-a u BiH takođe je osudila pokušaje poricanja genocida.