Srpska vlada “praktično odustala” od borbe protiv korupcije

Srpska vlada “praktično odustala” od borbe protiv korupcije

Do kraja 2018. godine Srbija nije u potpunosti ispunila nijednu od 17 preporuka tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), navodi se u godišnjem izveštaju te organizacije. Dok stručnjaci smatraju da je država praktično odustala od borbe protiv korupcije, iz Vlade Srbije uveravanja da će obaveze ispuniti.

Srbija je od antikoruptivne organizacije Saveta Evrope pre četiri godine dobila set od 13 zadataka, koje je trebalo da ispuni do kraja 2016. godine. Broj preporuka je u međuvremenu narastao na 17, ali do sad nije ispunjena niti jedna sugestija evropskih boraca protiv korupcije, prenosi N1.

“Savet Evrope je od Srbije, između ostalog, tražio da izmeni sastav državnog veća tužilaca, reformiše sistem postupaka za izbor javnih tužilaca i promoviše njihov kodeks, precizira pravila o sukobu interesa za narodne poslanike, ojača ulogu Agencije za borbu protiv korupcije, promoviše etički kodeks sudija, reformiše postupak za izbor sudija i revidira sistem za njihovo ocenjivanje, izmeni sastav Visokog saveta sudstva, uvede pravila vezana o lobiranju kod narodnih poslanika, donese kodeks za njihovo ponašanje i unapredi transparentnost postupka donošenja zakona”, navodi se.

Zvuči jednostavno, ali se ispostavilo da su za srpsku državu čak i osnove borbe protiv korupcije nedostižan cilj, navodi N1.

Situacija je takva da čak i u savetodavnom telu Vlade Srbije – Savetu za borbu protiv korupcije – smatraju da je država digla ruke od borbe protiv korupcije.

“S obzirom na to da je vlast došla na krilima borbe protiv korupcije, mi smo se veoma ozbiljno nadali da će to biti jedna vlast koja će prihvatiti saradnju sa Savetom, i da ćemo stvarno da se borimo protiv korupcije. Već dugo mi znamo da nema ništa od borbe protiv korupcije. Tako da nas ovi zaključci nisu iznenadili uopšte”, kaže članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić.

U Vladi Srbije tvrde da će uraditi “domaći zadatak”, ali ne preciziraju kad, niti zašto do su sad bili gluvi na preporuke iz Evropske unije.

 

“Mi smo dosta uradili na ispunjavanju preporuka iz GRECO izveštaja. Nije sve ispunjeno, ali uradićemo, nije problem. Apsolutno mislim da je vladavina prava jedan od fokusa”, kaže premijerka Ana Brnabić.