Srpski pravoslavni narod u Crnoj Gori protiv novog Zakona o slobodi veroispovesti

Srpski pravoslavni narod u Crnoj Gori protiv novog Zakona o slobodi veroispovesti

Na svečanoj sednici Saveta narodnih skupština srpskog pravoslavnog naroda Crne Gore, održanoj u Manastiru Morača, 15. decembra, usvojena je obavezujuća Deklaracija o neprihvatanju jednostrano predloženog Zakona o slobodi veroispovesti, kojim se “priprema otimanje svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

Vlast u Crnoj Gori ukida vladavinu prava, razara zajedničke duhovne i državne vrednosti i jedinstveni identitet naroda. Svom privatnom interesu podređuje opšti interes, destabilizujući odnose među većinskim pravoslavnim narodom, ali i tolerantne međunacionalne odnose u Crnoj Gori. Ovo je deo Deklaracije donesene u drevnoj Nemanjića lavri, manastiru Morača.

“Vlast ima nameru da ovaj zakon usvoji uz pomoć manjinskih naroda druge vere, koji bi, prihvatajući da na ovakav način učestvuju u donošenju ovog zakona, pokazali duboko nerazumevanje prema ovom složenom pitanju. Stoga naše sugrađane, rimokatolike i muslimane, najdobronamernije umoljavamo da ne prihvataju ovakav zakon, jer se takav zakon ne može doneti bez konsenzusa svih zainteresovanih strana”.

Radi očuvanja osnova duhovnog i verskog identiteta, navodi se u Deklaraciji, Narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori objediniće sve svoje snage, lični autoritet, društveni uticaj, organizacionu strukturu i sva druga sredstva da “spreči prokletstvu predatu organizaciju da skrnavi viševekovne svetinje koje su nam uz amanet na čuvanje ostavili naši svetitelji i slavni preci”.

„Tako nam Bog pomogao“, kaže se u Deklaraciji predstavnika Srba u Crnoj Gori, koji su „na nogama“ posle usvajanja Predloga zakona o slobodi veroispovesti, u Vladi Crne Gore. On je u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, ali i među vernicima i u ogromnom delu pravoslavnog življa, okarakterisan kao zakon o otimanju svetinja SPC./ibna