Srpski veto na zaključak Predsedništva BiH

Srpski veto na zaključak Predsedništva BiH

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) potvrdila je u četvrtak uveče veto srpskog člana  Predsjedništva BiH na zaključak državnog Predsedništva u kojem BiH zahteva hitnu obustavu građevinskih radova na mostu Pelješac u Hrvatskoj. Sa ovom odlukom NSRS, most Komarna – Pelješac u Hrvatskoj proglašen je nacionalnim interesom Republike Srpske.

Možda je najbolje objašnjenje ove neobične situacije došlo od predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović. Nakon što je energično podržala Dodikov veto, dodala je da je to samo instrument RS da spreči nekoga da sutra blokira ono što im je važno.

“Ne zanima me most na Pelješcu, samo ne želim da neko sutra blokira naše važne projekte”, rekao je Cvijanović tokom sednice.

Važan projekt za RS je most preko reke Save kod Gradiške, na severnoj granici s Hrvatskom, koji povezuje autoput u RS sa autoputem u Hrvatskoj. U slučaju da je usvojena odluka BiH o Pelješkom mostu, postojala je opasnost od prekida početka izgradnje Gradiškog mosta.

Nakon odluke NSRS, sporna odluka Predsedništva BiH će biti poništena i neće stupiti na snagu.

Za odluku je glasalo šezdeset poslanika, dok je šest bilo protiv, a šest je bilo suzdržano od glasanja. To znači da je odluka donesena dvotrećinskom većinom u parlamentu, što je bio uslov da osporeni zaključak Predsedništva ne stupi na snagu. Za dvotrećinsku većinu bilo je potrebno najmanje 56 od 83 glasa poslanika Srpskog parlamenta.

Uz odluku, usvojeni su i zaključci klubova poslanika u Narodnoj skupštini / SNSD, DNS, SP, PDP, DEMOS, NDP, US / sa 60 glasova za. Zaključci obavezuju predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH da insistiraju na rešavanju svih otvorenih pitanja između Republike Srpske i BiH na jednoj i Hrvatskoj s druge strane, posebno pitanja vezana za izmene i dopune odluke o usvajanju Nacionalnog programa za implementaciju radioaktivnog otpada Strategija upravljanja od strane Vlade Republike Hrvatske o Trgovskoj Gori, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, na delu RS granice. Zaključci također zahtevaju konačno utvrđivanje međunarodne granice između BiH i Hrvatske na reci Uni na području Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice. Insistira se i na tome da se hrvatska Vlada pridržava obaveza koje se odnose na izgradnju mosta na reci Savi kod Gradiške i da Narodna skupština traži od srpskih predstavnika na svim nivoima u institucijama BiH da odbace delomično rešavanje graničnih pitanja sa Srbijom i Hrvatskom.

Zanimljivo je da je rasprava NSRS pokrenula spor između poslanika Partije demokratskog progresa (PDP). Dok su dvoje mladih poslanika bili ogorčeni u svojim reakcijama rekavši da u ovom slučaju ne postoji “nacionalni interes” RS, već samo Dodikov privatni interes, stariji članovi PDP-a glasali su za veto. Čini se očiglednim da PDP mora nešto promeniti u pristupu ako želi ostati važna opoziciona sila u Narodnoj skupštini RS.

Ustav BiH određuje da član Predsedništva koji se ne slaže s odlukom Predsedništva može proglasiti da je to štetno po vitalni interes entiteta za teritoriju s koje je izabran, u roku od tri dana nakon njegovog usvajanja. Veto se mora dostaviti na potvrdu skupštini u entitetu u kojem je izabran član Predsjedništva. Ako se žalba potvrdi dvotrećinskom većinom u roku od 10 dana od dana podnošenja žalbe, osporena odluka Predsedništva neće stupiti na snagu.