Srpsko društvo ide sve više udesno

Srpsko društvo ide sve više udesno

Srpsko društvo je sve više desničarsko, izjavio je u intervjuu FoNetu pisac i dramaturg Filip David i upozorio da postoji realna opasnost od sukoba i to ne između vlasti i opozicije, nego protiv neistomišljenika. On je ukazao i na elemente “puzajućeg fašizma” i podsetio da je ideja o organizovanju “građanskih patrola” već viđena u vreme Hitlerovog dolaska na vlast.

David je rekao da je “konfuzija u društvu” posledica pritisaka zbog Kosova i predočio da je jedino rešenje “priznanje Kosova”, budući da “zamrznuti konflikt može proizvesti novi oružani sukob”.

On obeležavanje Dana pobede nad fašizmom, šetnjom Besmrtnog puka u Nišu sa generalom Vladimirom Lazarevićem na čelu kolone, vidi kao “zloupotrebu tog dana”. To se, prema stavu Davida, “uklapa u sliku Srbije” u kojoj se, “preuzimanjem ruskog modela, pokazuje kako su svi fašisti, samo mi nismo”.

Prema njegovom stavu, “ako na čelo povorke postavite čoveka koji je sa više strana optužen da je učestvovao u stvarima koje se nisu smele dogoditi, onda celoj paradi dajete takvo obeležje”.

Dodatno je “zamešateljstvo” to što su u koloni bili i “potomci stradalih u balkanskim ratovima, Prvom svetskom ratu, ali i ratovima devedesetih”, primetio je David i konstatovao da to nije bilo “obeležavanje pobede nad fašizmom, već nešto drugo”.

Razloge za “konfuziju u društvu” on vidi u “pritiscima da se reši kosovski problem”, koji je “pitanje svih pitanja na Balkanu”, uveren da, “bez priznavanja nezavisnosti Kosova, nema ni unutrašnje srpske stabilnosti, niti stabilnosti ovog dela Balkana”.

David naglašava da “priznanje Kosova mora da se dogodi što pre”, uz dogovor o zaštiti srpske manjine i kulturnog i verskog nasleđa, inače ne isključuje “opasnost od otvorenog sukoba”, sve dok Kosovo ostane kao zamrznuti projekat, “koji podrazumeva varnice sa obe strane”.