Srvija: Dijalog Vlade i opozicije započeće uz prisustvo ombudsmana Evropskog parlamenta

Srvija: Dijalog Vlade i opozicije započeće uz prisustvo ombudsmana Evropskog parlamenta

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da će početkom marta započeti dijalog u kojem će učestvovati on i evropski ombudsmani, dok se sastanci sa strankama očekuju u drugoj polovini marta.

Druga faza dijaloga Vlade i opozicije o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom Evropske unije trebalo bi da počne 1. marta. Ivica Dačić rekao je za RTS da 1. marta zaista planirana telekonferencija između njega kao predsednika Narodne Skupština i Davida McAllistera i četiri medijatora.

„Dakle, druge političke stranke ne učestvuju. Ovo je samo video konferencijski poziv. Početak ovih aktivnosti na neki način smatraju međustranačkim pregovorima”, objasnio je Dačić.

Dodao je da će se sastanci sa strankama, od kojih su neke glasale za razgovore uz pomoć Evropskog parlamenta, a neke su protiv, održati tek nakon ovih početnih razgovora, verovatno u drugoj polovini marta.

„Neophodno je odrediti ove forme, ko će učestvovati. Imamo situaciju da neke stranke ne žele razgovore u prisustvu stranaca, kako kažu, a s druge strane imamo obavezu da saslušamo njihove predloge i stavove“, rekao je predsednik Skupštine.

Pojasnio je da je reč o bilateralnom dijalogu pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine, a ne pod pokroviteljstvom Evropske unije.

„Tačna formulacija je da je reč o višestranačkom dijalogu pod pokroviteljstvom Narodne skupštine, odnosno predsednika Narodne skupštine, koga podržava Evropski parlament“, objasnio je Ivica Dačić.

U nastavku je rekao da je Vlada Srbije spremna da sasluša sve predloge za poboljšanje izbornih uslova.

Dačić je rekao da o njima nije moguće razgovarati po principu „političkog džuboksa”, odnosno „izvora želja”, te da nije moguće analizirati svaki predlog koji se pojavi.

„Postoji deset platformi i verzija koje dolaze iz različitih političkih prostora sa različitim idejama. Između ostalog, jedna od ovih ideja je promena uređivačkih timova ovde u javnom servisu. Iskreno, ne verujem da će Evropski parlament podržati bilo koji predlog protiv njega, kada u suštini uvek podržava javni servis koji je van političkog uticaja“, istakao je Dačić.

Upitan koliko je važan izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, rekao je da je važno čuti šta neko misli, ali podsetio je da Srbija nije članica Evropske unije i da nije uticala na rad Evropskog parlamenta.

„Još uvek ne znamo tačan tekst, sve ovo moramo da slušamo. Rekao sam da smo spremni da ovde ispitamo svaki izveštaj koji stiže iz Brisela i da svoje ocene o njemu “, istakao je predsednik Narodne skupštine.

Konačno, Dačić je kritikovao Evropski parlament zbog vrlo agresivnog ponašanja, čak otvoreno protiv Srbije, što se iznosi na zasedanjima Evropskog parlamenta.

„Molim predsednika da reaguje, jer kada neko kaže da je srećan što Srbija nije otvorila nijedno poglavlje, očekujem da predsednik reaguje“, zaključio je Dačić. / Ibna