Severna Makedonija: Na izborima je pobedila volja naroda, kaže Spasovski

Severna Makedonija: Na izborima je pobedila volja naroda, kaže Spasovski

“Izbor je izvršen, pravac je potvrđen, Severna Makedonija nastavlja pravim putem ka sigurnoj i evropskoj budućnosti”, izjavio je danas premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski.

Na konferenciji za štampu u Vladi, dan nakon izbora, Spasovski je naglasio da su juče i građani i Vlada pokazali evropsku sposobnost, dokazali da ta zemlja zaslužuje da bude članica NATO-a i samo jedan korak dalje od započinjanja pregovora sa EU.

Izbori su, prema Spasovskom, bili kristalno jasni i volja naroda mora se što pre prevesti u pravne institucije, posebno zato što, kako je naglasio, moraju se donijeti ozbiljne i tačne odluke s obzirom na trenutnu situaciju sa Covid- 19, ali i zbog drugog strateškog cilja, odnosno evropskih integracija.

Spasovski je takođe apelovao na Državnu izbornu komisiju (DIK) da objavi rezultate glasanja, jer, kako je primetio, građani to čekaju.

„Pobednik jučerašnjih izbora je svaki glasač, svaki učesnik izbornog procesa, a pre svega Republika Severna Makedonija u celini. Naša država je pokazala da čini pohvalnu članicu NATO-a pre pregovora sa EU. Kao Vlada, kao društvo i država, još jednom smo pokazali evropske vrednosti na delu, organizovali smo zdravstveno bezbedne, mirne, poštene, demokratske, slobodne i evropske izbore, kao što i treba u jednoj zemlji kojoj se bliži početak pregovora o pristupanju EU. Kroz izbore smo pokazali kako se zemlja zaista voli , kako se čuvaju dostignuća i kako se iznose novi argumenti o perspektivama pridruživanja. “Ovi kristalno jasni, pošteni i demokratski transparentni izbori su još jedan dokaz da, kada postoji demokratska posvećenost i demokratska organizacija, postoje demokratski rezultati, kao odraz slobodne volje ljudi”, izjavio je premijer.

Mi smo u toku, dodao je, perioda formiranja potpuno funkcionalnih institucija koje će se potpuno brinuti o zdravlju građana i raditi na drugom strateškom cilju – evropskim integracijama.

„Volja naroda mora se što pre transformisati u pravne institucije, novom Skupštinom i Vladom. Očekujem da će DIK doprineti ovom procesu; građani čekaju rezultate izbora, DIK je dužna da ih objavi“, dodao je Spasovski.

Premijer se zahvalio građanima na glasanju, a institucijama, posebno Komisiji za prevenciju zaraznih bolesti, na organizaciji izbornog procesa.

“Treba da se ponosimo jučerašnjim fer i demokratskim danom izbora u kojima je pobedila volja naroda”, rekao je Spasovski. / ibna