Šta je cilj Ankare u istočnom Mediteranu

Šta je cilj Ankare u istočnom Mediteranu

Turski Savet za bezbednost je na još jendom sastanku pokazao važnost koju pridaje razvoju događaja u oblasti Kipra a, kako se navodi u saopštenju izdatom nakon sastanka, to predstavlja vitalni interes Turske u regionu

„Na Istočnom Mediteranu, od suštinskog je značaja da zadržimo svoj odlučni stav, koji podstiče razvoj saradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti u regionu, a ima za cilj da zaštiti naša prava i interese, kao i interese „Turske Republike Severni Kipar”, navodi se u saopštenju.

Ankara je to i pokazala te je, kao odgovor na bušenja koje je pokrenuo Kipar, kupila i poslala dva broda bušilice u područje Kipra kao i istraživački brod Barbaros, ne obraćajući pažnju na izjave i sankcije EU. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da će u ovu oblast Turska poslati još jedan istraživački brod, Oruc Reis.

Fokus interesovanja Ankare trenutno je na regionu Kipra, a ne na oblasti južno od Kasteloriza. Smatraju da je tamo energetska budućnost Turske i, naravno, budućnost kiparskog pitanja.

Prema izveštajima, Ankara ni ne planira da istražuje ili buši u oblasti između Krita, Rodosa i Kasteloriza, niti se priprema da se to dogodi u skoroj budućnosti.

Istovremeno, parcele koje su predviđene za koncesiju u području Krita nisu smeštene na područjima na koja cilja Ankara, što uklanja mogućnost pojave tenzija na širem području.

Ipak, na Kipru je situacija drugačija te se očekuje da će Ankara zadržati tvrde stavove, sve dok se ne pronađe odgovarajuće rešenje./ibna