Šta se dešava sa rešavanjem “istorijskih nesporazuma” između Skoplja i Sofije

Šta se dešava sa rešavanjem “istorijskih nesporazuma” između Skoplja i Sofije

Neuspeh određivanja datuma a početak pregovora Severne Makedonije o članstvu u EU, kao i stav bugarske strane o herojskoj ličnosti Goce Delčeva, stavio je sumnju na budućnost Komiteta eksperata Severne Makedonije i Bugarske.

Goce Delčev, kojeg Bugari smatraju nacionalnim herojem, kao i Severna Makedonija, koja tvrdi da je on jedan od osnivača makedonskog nacionalnog pokreta, doveo je pod znak pitanja rad Komisije. Eksperti iz obe zemlje diskutuju kome pripada ova istorijska ličnost u okušaju da reše sve nesuglasice koje imaju oko istorije. Međutim, debata se pretvorila u političko pitanje.

Petar Todorov, član Komisije, rekao je da su razgovori sa bugarskom stranom mnogo teži nakon što se umešala i politika. “U bugarskoj, često imamo izjave političara koji, u punom smislu te reči, određuju smer rada Komisije i rezultate koje treba postići. U manjoj meri, to se dešava i u Severnoj Makedoniji,” rekao je Todorov. Eksperti u političkim pitanjima strahuju da će neuspeh u određivanju datuma za početak pregovora usporiti dinamiku rešavanja razlika u istorijskim pitanjima između Severne Makedonije i Bugarske.

Nesuglasice u istoriji i jeziku između dve zemlje su problemi koji traju godinama, ali 1. avgusta 2017. godine, premijeri Zoran Zaev i Boyko Borissov, potpisali su Sporazum o prijateljstvu i dobrosusedstvu kako bi otvorili put saradnji. Ugovor je opisan kao istorijski iako je kritikovan od strane opozicije i nacionalnih krugova u Skoplju i Sofiji./ibna