Šta se očekuje od berlinske konferencije?

Šta se očekuje od berlinske konferencije?

Očekuje se da će sastanak najviših predstavnika balkanskih zemalja biti održan u Berlinu 29. aprila na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emmanuela Macrona. Ova konferencija će takođe obeležiti prvi sastanak lidera Kosova i Srbije od novembra prošle godine.

Organizatori konferencije još nisu dali nikakve detalje o razgovorima, ali svi su zabrinuti zbog rezultata koje će dati u smislu odnosa između Kosova i Srbije. Iako mediji u Prištini i Beogradu ukazuju na to da će se na sastanku delegacija Kosova i Srbije predložiti mogući sporazum, politički lideri na Kosovu su to negirali.

Kosovski premijer, Ramush Haradinaj, izjavio je da nema informacija o predlogu koji bi mogao biti iznesen na berlinskoj konferenciji, ističući da on nema mandat da pregovara o sporazumu sa Srbijom.

“Parlament je ovlastio državnu delegaciju da pregovara. Ne vidim sebe kao pregovarača na ovom sastanku”, rekao je on.

Predsjednik Kosova, Hashim Thaci, izjavio je u sredu da će “berlinska konferencija odražavati interesovanje Nemačke i Francuske za Kosovo i regiju”.

Međutim, on je takođe naglasio da “na osnovu konsultacija koje sam imao, ne očekuje se dogovor između Kosova i Srbije”. Prema njegovim rečima, “nema skrivenih namera iza ovog sastanka”.

U Beogradu, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da očekuje da će se suočiti sa velikim pritiskom tokom sastanka u Berlinu. Prema njegovim rečima, od Srbije će se tražiti da prizna nezavisnost Kosova a da za uzvrat ne dobije ništa. Vučić je rekao da očekuje da će razgovori sa albanskim liderima, predsednikom Macronom i kancelarkom Merkelom biti teški, međutim, “ne vidim rešenje koje bi proizašlo iz ovog sastanka”.

Prošlo je više od četiri meseca da je dijalog između Kosova i Srbije obustavljen zbog povećanja carijskih tarifa uvedenih od strane vlade premijera Haradinaja na robu koja dolazi iz Srbije, a neki vide berlinsku konferenciju kao šansu za nastavak dijaloga između dve zemlje. / ibna /