Staikouras će obavestiti Eurogrupu i MMF, a zatim će poslati pismo ESM-u

Staikouras će obavestiti Eurogrupu i MMF, a zatim će poslati pismo ESM-u

Plan koji je SIRIZA izradila tokom svog perioda upravljanja postaje stvarnost. Očekuje se da će ovo pitanje postaviti ministar finansija Christos Staikouras tokom sastanka Evrogrupe u Helsinkiju sledećeg petka.

Kasnije će biti poslata pisma – zahtevi Evropskom mehanizmu za stabilnost i Evropskom fondu za finansijsku stabilnost (ESM i EFSF), pri čemu će ceo proces biti odobren „zelenim svetlom“ od strane Evrogrupe, a proces bi mogao da traje otprilike 2 meseca. Prema funkcionerima Trezora, biće potrebno dobijanje kredita od 2,9 milijardi evra (uz kamatnu stopu od 5,13 odsto), kako bi se ponderisana prosečna kamatna stopa za Fond smanjila ispod tri odsto.

Sastanci

U međuvremenu se očekuje da Staikouras informiše svoje kolege o ključnim tačkama vladine ekonomske politike. U vreme sastanka Evrogrupe ministar finansija imaće kontakte sa šefom ESM-a Klausom Reglingom, predsednikom Evrogrupe Mariom Centenoom, potpredsednikom Komisije Valdisom Dombrovskisom i komesarom za ekonomska pitanja Pierre Moscoviciem. Pripreme

Vredno je napomenuti da je vlada SIRIZA ne samo objavila cilj vraćanja skupih kredita MMF-a, već je i obavila završne korake koji su bili potrebni za postizanje tog cilja.

Konkretno, bivši ministar finansija Euclid Tsakalotos, tokom prolećnog sastanka MMF-a prošlog aprila, upoznao je tadašnju šeficu MMF-a Christine Lagarde o nameri vlade da ranije otplati zajmove MMF-u, i ona je takvu priliku pozdravila, dok je Berlin odgovorio na isti način . / ibna