Staikouras i Tsakalotos o oporezivanju

Staikouras i Tsakalotos o oporezivanju

Sukob između Staikourasa i Tsakalotosa zapečatila je raspravu o porezu na Odboru za finansije grčkog parlamenta (Doma). „Mi preuzimamo odgovornost za svoje izbore. Nemamo zabluda ili iluzija kao što je to radila prethodna vlada“, rekao je ministar finansija Christos Staikouras, na šta je bivši ministar Euclid Tsakalotos odgovorio:„ Zahvaljujemo vladi koja je sada došla do naših kalkulacija i uložila još 200 miliona evra u ENFIA. To znači da će svaki neuspeh sledeće godine biti neuspeh Nove demokratije“.

Staikouras je, međutim, uveravao da će uspešni predlozi koje su podnele stranke biti razmotreni i ugrađeni u zakon, te je dodao: „Od juna, nakon objavljivanja rezultata evropskih izbora, vraćamo kredibilitet zemlje. Preći ćemo na uklanjanje kontrole kapitala. Grci su pokazali vrata populizmu. A prvi obračun poreza simbolično je i u suštini novi početak“.

Istovremeno, govorio je o suštinskoj ideološkoj razlici između ND i SIRIZE u pogledu budžetskog prostora, što je pokrenulo reakciju bivšeg ministra finansija SIRIZE i parlamentarnog predstavnika Euclida Tsakalotosa.

„Za one koji žele da vide istinu, realnost u sprovođenju našeg ekonomskog predloga ima pozitivan predznak. Vremena lakih i iluzornih halucinacija su se završila. Nova era počela je pozitivnim porukama koje su vidljive u državnim blagajničkim zapisima i kamatnim stopama“, naglasio je Staikouras, navodeći između ostalog pozitivnu reakciju tržišta na nižu emisiju kamatnih stopa za sedmogodišnje obveznice.

Odgovarajući bivšem ministru finansija i SIRIZA-inom portparolu parlamenta Euclidu Tsakalotosu, koji je optužio ND da nije rekao ništa o onome što je u završnici bio fiskalni prostor za 2019., Staikouras je tvrdio da “ono što ND govori jeste da mislimo da su predviđanja državnog opšteg računovodstva odelenja i glasali smo o merama koje ste preduzeli“.

Tsakalotos: ND nakon izbora shvatio je da smo bili u pravu

“Stournaras je rekao da je deficit bio 0,7%. ND je nakon izbora shvatio da smo mi u pravu, a ne g. Stournaras. Zahvaljujemo vladi koja je sada procenila i stavila još 200 miliona evra u ENFIA. To znači da će svaki neuspeh sledeće godine biti ND. Neće reći da smo oskrnavili budžet“, naglasio je Tsakalotos.

Ipak, bivši ministar finansija izrazio je protivljenje svoje stranke da oni koji poseduju velike nekretnine, vrednije od 500.000 i milion evra, imaju koristi od istih smanjenja poreza.

„Ako kažete građanima da oni koji imaju nekretnine u vrednosti od milion evra, pripadaju srednjim slojevima, oni će se smejati. Naše mišljenje je da bi se moglo učiniti nešto drugo za (nekretnine) veće od 500.000 i milion evra. Kažemo da bi ovaj novac mogao biti uložen u razvoj na fer osnovama,“ istakao je Tsakalotos./ibna