Staikouras se sastao sa Le Mariem: Uticaj koronavirusa na ekonomiju izaziva zabrinutost

Staikouras se sastao sa Le Mariem: Uticaj koronavirusa na ekonomiju izaziva zabrinutost

Evropa i Grčka izrazile su zabrinutost zbog uticaja koronavirusa na ekonomiju, dovodeći u pitanje predviđanja o rastu ekonomije. Prema nadležnim izvorima iz Ministarstva finansija, očekuje se da će Vlada nastaviti sa nizom inicijativa za donošenje zakona kako bi rešavala ovaj uticaj na zemlju u narednom periodu.

Prema vladinom zvaničniku, nakon sastanka grčkog ministra finansija Christosa Staikourasa sa njegovim francuskim kolegom Brunom Le Maireom, uticaj još nije izražen u brojkama, ali postoje izveštaji u vezi sa nekim problemima sa brodarstvom, dok se očekuje i sastanak između rukovodstva Ministarstva finansija sa predstavnicima hotelijera.

Značajno je da su dva ministra izrazila zabrinutost zbog uticaja koronavirusa i na evropsku i na globalnu ekonomiju.

Bruno Le Maire, koji je stigao u Atinu nakon sastanka G20 u Rijadu, gde se o pitanju koronavirusa detaljno razgovaralo, rekao je da je to „promena scenografije“ i da bi trebalo razmisliti o konceptu smanjenja zavisnosti od Kine, imajući u vidu da evrozona zavisi od te zemlje otprilike 80% – 85% u medicini i zdravstvu.

Specifično za Francusku, rekao je da se procenjuje da će se uticaj na rast pojedinih grana pokazati uglavnom u turizmu (godišnje oko 2,5 miliona kineskih turista posećuje Francusku) industriji sirovina te u lancima snabdevanja, uglavnom u automobilskim i farmaceutskim kompanijama. Christos Staikouras je sa svoje strane govorio o „potencijalnim opasnostima koje se neprestano pojavljuju, poput pogoršanja pitanja javnog zdravstva, problemima zbog kojih imamo zabrinutosti, ali tretiramo ih ozbiljno, smireno, metodično i profesionalno“.

Francuska podrška

Pored toga, Bruno Le Maire je naglasio da „takođe podržavamo napore Grčke na nivou Evrogrupe“ da usmerava korišćenje dohotka od grčkih obveznica (ANFAs i SMP) ka investiranju. Istovremeno je dodao da “postoji još jedan savršeno pravedan zahtev Grčke da se izračuna fiskalni rezultat troškova rešavanja pitanja imigranata, jer Grčka podnosi  više tereta od ostalih zemalja”. Napominje se da Grčka zahteva da se otprilike 280 miliona evra za pitanja migracije ne uračunava u primarni višak.

U stvari, Bruno Le Maire je naglasio da je Grčka na pravom putu i ​​da je Vlada u poslednjih šest meseci donela ispravne odluke, navodeći niže troškove zaduživanja i podsticanje rasta. / ibna