Staikouras: Uticaj koronavirusa na ekonomiju je veći od očekivanog

Staikouras: Uticaj koronavirusa na ekonomiju je veći od očekivanog

“Čini se da će uticaj koronavirusa biti veći od inicijalnih predviđanja, ali biće privremen”, izjavio je grčki ministar finansija Christos Staikouras na državnoj radiotelevizijskoj mreži, ističući da se radilo o proceni dubine i obima problema.

Nastavio je sa objašnjenjem da će trajanje biti duže. Iz „V“ krize, odnosno sa kratkim trajanjem, sada se činilo da smo u sredini „U“ krize koja traje duže, ali takođe ima vidljiv kraj, objasnio je govoreći o razgovorima koji su se juče odvijali na sastanku Evrogrupe.

„Potrebne su horizontalne politike u centralnoj Evropi“, rekao je ministar, napominjući da je „koordinisano delovanje na nivou EU neophodno na osnovu isključivanja određenih troškova iz definisanja primarnih viškova“. Objasnio je da “Italija, ali i Francuska uglavnom zauzimaju isti stav”, dok je takođe opisao mere koje je planiralo Ministarstvo finansija.

Staikouras je povezao zdravstvenu krizu sa pograničnom krizom zemlje, pozivajući se na sličan zahtjev za izuzeće troškova koji se odnose na izbegličko pitanje.

Ublažavanja

Što se tiče plana olakšica koje je planirala Vlada (počev od poreza ENFIA i takse solidarnosti), primetio je da „uz današnje činjenice naše obaveze ostaju iste kao pre; sve što smo rekli je i dalje na snazi“. “Mi se bavimo izbijanjem pojave čiji obim još ne znamo”, dodao je on.

On je ocenio da je najveći udar primećen u turističkoj industriji i brodarstvu, napominjući da se tokovi grčke ekonomije svakodnevno prate. „Prvi efekti su evidentni, ali se još uvek ne mogu kvantifikovati; ne samo u Grčkoj, već i širom sveta “, objasnio je.

Govoreći o tokovima na tržišta obveznica i Berzi komentarisao je da nije zabrinut jer slede putanju ostatka tržišta EU. „Investitori se zapravo kreću ka bezbednijim skloništima. Time nisam zadovoljan, ali to me ne brine, jer se ne razlikuje od onoga što se dešava u drugim evropskim zemljama “.

Crveni krediti

Što se tiče crvenih kredita i izmena Zakona o stečaju, naglasio je da bi oni koji ne vraćaju kredite trebali zabrinuti nakon 1. maja. Ako hoćemo ozbiljnu ekonomiju, oni bi već trebali biti zabrinuti.

52.000 aukcija održano je 2008. i 6.000 aukcija prošle godine, ali je jedna trećina na kraju platila, rekao je on. Najavio je nove dokaze koji pokazuju da su bilateralni ugovori o pozajmljivanju s bankama i kompanijama za upravljanje u porastu.

“Tražimo koordinaciju i pritisak da krenemo napred i pojačamo napore na regulisanju kredita, i pozivamo društvo da koristi platformu i subvencije koje sada imaju na raspolaganju,” zaključio je grčki ministar finansija. / ibna