State Department poziva na suzdržanost u postupcima Turske u EEZ-u Kipra

State Department poziva na suzdržanost u postupcima Turske u EEZ-u Kipra

SAD izražavaju zabrinutost zbog „navoda Turske o bušenju u oblastima koje je potraživao Kipar“

Piše: Michalis Michael

Na pitanje dopisnika Kathimerini i SKAI-a, K. Sokou, američko državno ministarstvo poziva “sve stranke da deluju uzdržano” i naglašava da “provokativna retorika ili akcija nije u ničijem interesu”.

Na kraju, Stejt department kaže: “Mi i dalje verujemo da bi naftni i gasni resursi ostrva, kao i svi njegovi resursi, trebalo da budu podeljeni jednako između dve zajednice kao deo ukupnog rešenja”.

Šta Kipar očekuje od samita

Kao što je već naglašeno, nakon odluka Saveta za opšte poslove o svim merama poduzetim za Tursku, sastanak Saveta Evrope je za Kipar sledeći korak. Međutim, na Kipru postoje i glasovi koji upozoravaju da se treba uzdržati od preterivanja.

Uglavnom, od Turske se očekuje da odgovori tako što će igrati “migrantsku kartu”, što je problem koji pogađa mnoge zemlje. To je bila i poruka koju je kiparska delegacija dobila od Saveta za opšte poslove iz najmanje četiri do pet zemalja kada su ostali podržali njegove razloge za sankcije protiv Turske.

Takođe treba napomenuti da bi za formulisanje bilo kakvih predloga za sankcije protiv Turske verovatno biti potreban neki vremenski okvir. Istovremeno, diplomatski izvori potvrđuju informaciju da će drugi turski brod za bušenje, za koji se očekuje da će početi raditi na Karpaskom zalivu, stići na odredište u narednom periodu.

Kako će se Turska ubediti, s jedne strane, da zaustavi rad broda Fatih i, s druge strane, da ne započne drugo bušenje, veliko je pitanje.

Nakon večere

Na Kipru su političke tenzije narasle nakon sastanka predsednika Republike Kipar i Kudreta Ozerashija. Opozicija traži da bude obaveštena o onome što je rečeno na večeri, dok u isto vrijeme kiparski predsednik sam insistira da večera nije bila u vezi sa politikom./ibna