State Department: “Pozivamo Tursku da Aja Sofiju ostavi kao muzej”

State Department: “Pozivamo Tursku da Aja Sofiju ostavi kao muzej”

Američki državni sekretar Mike Pompeo izdao je saopštenje o statusu Aja Sofije.

Turska Vlada je upravljala Aja Sophiom kao muzejem – koji je UNESCO zvanično priznao kao deo istorijskih područja istanbulske svetske baštine – na gotovo izuzetan način tokom skoro jednog veka. Pozivamo vladu Turske da nastavi da održava Aja Sofiju kao muzej, kao primer svoje posvećenosti poštovanju tradicije, vere i raznovrsne istorije koja je doprinela Republici Turskoj i osigurala da bude dostupna svima.

Ovo izuzetno mesto je dokaz izražavanja religije kao i umetničkog i tehničkog genija, koji se ogleda u njegovoj bogatoj i složenoj 1500-godišnjoj istoriji. Štaviše, status lokacije kao muzeja omogućio je ljudima iz celog sveta pristup i razmišljanje o ovom veličanstvenom ostvarenju.

Sjedinjene Države gledaju na promenu statusa Aja Sofije kao na umanjivanje zaostavštine ove izuzetne zgrade i njene nenadmašne sposobnosti – tako retke u savremenom svetu – da služi čovečanstvu kao preko potreban most između onih različitih tradicija i kultura vere. Želimo da nastavimo da sarađujemo sa Vladom Turske na širokom spektru pitanja od obostranog interesa, uključujući očuvanje verskih i kulturnih lokaliteta ./ibna