State Department: SAD su posvećene saradnji na Zapadnom Balkanu

State Department: SAD su posvećene saradnji na Zapadnom Balkanu

Izjava portparola Neda Pricea Stejt departmenta iznosi američke obaveze prema Zapadnom Balkanu.

Cela izjava:

Sjedinjene Države su posvećene pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskim integracijama i članstvu u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama. Radimo sa zemljama Zapadnog Balkana i našim evropskim partnerima na unapređenju upravljanja, vladavine zakona i antikorupcionih reformi – kao i na promociji nezavisnih medija i aktivnog civilnog društva – koje će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprediti dugoročan cilj slobodne i mirne cele Evrope.

Posvećeni smo pomaganju zemljama Zapadnog Balkana da prodube sopstvena regionalna ekonomska partnerstva, postignu klimatske ciljeve, suprotstave se ruskoj energetskoj prinudi kroz diverzifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe želimo da pomognemo regionu da raste i napreduje, istovremeno štiteći stratešku infrastrukturu i industriju od nedobronamjerne prakse Kine.

Pored naših snažnih ekonomskih veza sa regionom, Sjedinjene Države cene svoja partnerstva u odbrambenom i bezbednosnom prostoru, uključujući i naše najnovije saveznike u NATO-u, Crnu Goru i Severnu Makedoniju. Nameravamo da unapredimo tu saradnju zajedničkom obukom, vežbama, raspoređivanjem trupa i nabavkama.

Pozdravljamo napredak koji su Albanija i Severna Makedonija postigle na kritičnim reformama i nastavljamo da podržavamo otvaranje pregovora o pristupanju EU sa obe zemlje u junu.

Sjedinjene Države su spremne da podrže rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji između Kosova i Srbije, fokusiranom na uzajamno priznavanje, koji postavlja temelje trajne saradnje i prosperiteta. Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU i podstičemo strane da se ponovo uključe u ovaj proces sa osećajem hitnosti da se pozabave i tehničkim i političkim pitanjima. Sarađivaćemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Vašingtona u znak podrške cilju pune normalizacije odnosa.

Sjedinjene Države rade sa međunarodnom zajednicom kako bi podržale Bosnu i Hercegovinu u provođenju reformi koje će joj omogućiti napredak i obezbediti status kandidata za EU, uključujući izborne reforme. Kancelarija visokog predstavnika (OHR), koja je osnovana prije 25 godina prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, značajno je doprinela tamošnjem miru i stabilnosti. I dalje podržavamo važnu ulogu OHR-a u unapređivanju agende 5 + 2, sa ponovnim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključ za učvršćivanje vladavine zakona.

Kao što smo videli, nedavna neopravdana spekulacija o promeni granica na Balkanu po etničkoj liniji rizikuje da podstakne nestabilnost u regionu i pobudi sećanja na prošle tenzije. Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora se zasnivati na dobrom upravljanju, vladavini zakona, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda. / ibna