Stefan Janev: Ne činimo ništa za obaveznu vakcinaciju

Stefan Janev: Ne činimo ništa za obaveznu vakcinaciju

Ne činimo ništa za obaveznu vakcinaciju. Ovo je pravo svakog građanina i stvar je ličnog izbora, rekao je danas privremeni premijer Bugarske Stefan Yanev.

On je navode da država traži rešenje za obaveznu imunizaciju protiv koronavirusa opisao kao sugestije i nagađanja.

Ne postoji tako nešto, tvrdi privremeni premijer idodaje da, bez obzira na to da li je informativna kampanja o imunizaciji pozitivna ili negativna, broj ljudi koji žele da se vakcinišu protiv COVID-19 je u porastu.

Preduzete su mere za zdravstveni sistem i napravljen je plan da se po potrebi pojačaju napori – tamo gde treba otvoriti nove klinike, one će se otvoriti. Finansiranje dodatne zdravstvene zaštite stvar je ažuriranja budžeta i nadam se da će se to dogoditi, dodao je Stefan Yanev.

Yanev je rekao i da se moraju uzeti u obzir sve mere koje treba preduzeti i kako kompanije moraju nastaviti da posluju.

Premijer Stefan Yanev posetio je danas Medicinski univerzitet u Sofiji zajedno sa ministrom obrazovanja Nikolajem Denkovom.

Tokom posete postalo je jasno da je potrebno najmanje tri miliona leva za stvaranje prvih 1000 genoma sa kojima će Bugarska učestvovati u projektu „Genom Evrope“ u vezi sa inicijativom „1+ miliona evropskih genoma“ (1 + MG) Novac će država obezbediti u okviru Nacionalne mape puta za naučnu infrastrukturu 2017-2023. Do kraja ove godine biće na raspolaganju milion BGN, dok će preostala dva miliona BGN biti predviđena u budžetu za 2022. godinu. / ibna