Stefanović: Pristupanje Srbije EU je tema za Evropu a ne za SAD

Stefanović: Pristupanje Srbije EU je tema za Evropu a ne za SAD

Strateški cilj Srbije je pristupanje EU i to je put napred; da li će se naša zemlja pridružiti pitanje je za EU, a ne Sjedinjene Države, rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u televizijskom intervjuu.

Stefanović je to rekao kao odgovor na izjave specijalnog izaslanika SAD za Balkan Matthew Palmera da Srbija neće postati članica EU ako ne prizna Kosovo.

Stefanović nije želeo da ulazi u detalje o današnjem sastanku predsednika Vučića i Palmera u Beogradu, ali je napomenuo da je pritisak na Srbiju sve veći i da će razgovori biti teški.

Sve se to dešava, prema Stefanovićevim rečima, zato što SAD, i ne samo oni, veruju da više nema šta da pregovara, pošto je nezavisnost Kosova gotova i da postoji samo jedno tehničko pitanje, a to je priznanje od strane Srbije.

Međutim, rekao je, nedavno odbacivanje aplikacije Prištine za članstvo u Interpolu te zahvaljujući “ozbiljnoj politici” koju je vodio Vučić, pitanje Kosova vratilo se za pregovarački sto.

Stefanović je rekao da je “veoma razočaran” šutnjom iz Brisela, činjenicom da uprkos činjenici da je prošlo šest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, pitanja srpskih opština još uvek nisu rešena.

„To je, pre svega, slabost Evropske unije“, rekao je Stefanović i dodao da je nezamislivo da Brisel ne može naterati Prištinu da poštuje nešto što je potpisala.

Zahvaljujući srpskoj politici, u stvari predsedniku Vučiću, povećava se broj zemalja koje povlače priznanje nezavisnosti Kosova, a povećava se i broj zemalja koje ne žele da priznaju Kosovo.

Međutim, Stefanović je napomenuo da je položaj Srbije “veoma težak”, jer, kako je rekao, ne postoji jasno rešenje i niko ga ne nudi.

Ono što je sigurno je da je to teška borba za zaštitu naših nacionalnih interesa na Kosovu, koje je deo teritorije Srbije, rekao je Stefanović.

Komentarišući Palmerovu izjavu u istoj televizijskoj emisiji, novinarka Ljiljana Smajlović primetila je da Palmer nije rekao ništa novo i da sledi standardnu američku politiku, koja je ista poslednjih 20 godina.

Prema njenim rečima, čak i da je Srbija priznala nezavisnost Kosova pre 50 godina, danas ne bi bila članica EU.

Smajlović je kao primer navela Severnu Makedoniju, napominjući da je “lopta kod nas i sve je na nama”./ ibna