Stejt Department: Izvršni nalog predsednika Bajdena predviđa sankcije onima koji potcenjuju stabilnost Zapadnog Balkana, ma gde se nalazili

Stejt Department: Izvršni nalog predsednika Bajdena predviđa sankcije onima koji potcenjuju stabilnost Zapadnog Balkana, ma gde se nalazili

Oni koji rade protiv Prespanskog sporazuma u ​​zemljama izvan Zapadnog Balkana, uključujući Grčku, Sjedinjene Države bi mogle biti na crnoj listi, rekao je portparol Stejt Departmenta za Glas Amerike na pitanje da li vlada SAD planira da proširi sankcije na pojedince iz drugih zemalja, odnosno Grčke, koja je potpisala Prespanski sporazum, zbog čega podleže određenim obavezama za njegovo sprovođenje.

„Izvršna naredba 14033 dozvoljava sankcije onima koji potcenjuju stabilnost Zapadnog Balkana, ma gde se oni nalazili, pod uslovom da se ispune relevantni kriterijumi“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova.

Takođe je ranije za VOA rekao da su odluke o dodavanju novih imena na crnu listu „podložne pažljivoj, disciplinovanoj proceduri i primenjuju se samo u najozbiljnijim slučajevima“.

Upitan da li Bajdenov izvršni nalog uključuje i građane koji se javno protive Prespanskom sporazumu na društvenim mrežama, portparol je odgovorio:

„Namera Sjedinjenih Država nije da spreče pojedince da izraze svoje stavove. Sjedinjene Države podstiču intenzivnu debatu i dijalog između građana širom sveta, pa i Zapadnog Balkana.“

Naglasio je da je “izvršni nalog sredstvo protiv onih koji podrivaju stabilnost Zapadnog Balkana i pomaže u jačanju temelja mira, bezbednosti i stabilnost u regionu”.

“Izvršni nalog, između ostalih aktivnosti, odnosi se na akcije koje podrivaju demokratske procese, pokušaje kršenja, ometanja ili ugrožavanja primene međunarodnih mirovnih sporazuma, umešanost u ozbiljna kršenja ljudskih prava ili korupciju”, rekao je portparol.

Dodao je da su Sjedinjene Države posvećene promovisanju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja širom Zapadnog Balkana, u skladu sa standardima koje države moraju da ispune kako bi postigle svoj cilj kretanja napred na evropskom putu.

Ranije ovog meseca, predsednik SAD Džo Bajden izdao je izvršnu naredbu kojom će se zamrzavati imovina i zabraniti ulazak u Sjedinjene Države osobama koje predstavljaju pretnju bezbednosti i miru bilo koje zemlje Zapadnog Balkana.

Sankcije će se primeniti i na pojedince koji su, između ostalog, odgovorni ili umešani u ometanje primene Prespanskog sporazuma iz 2018. i Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. godine.

Izvršni nalog će takođe obuhvatiti ljude koji su direktno ili indirektno umešani u korupciju, zloupotrebu javnih sredstava, primanje mita i slično.

Nakon objavljivanja Bajdenovog izvršnog naloga, opoziciona stranka u Severnoj Makedoniji, VMRO-DPMNE saopštila je u pisanoj izjavi da nije učestvovala u pregovorima i odobravanju Prespanskog sporazuma u ​​parlamentu, rekavši da je to protiv nacionalnih interesa Severne Makedonije. / ibna

Izvor: VOA