Stejt Department kaže da bojkot nije dobra opcija

Stejt Department kaže da bojkot nije dobra opcija

Američki State Department pozdravio je odluku crnogorskog parlamenta o produženju mandata Odbora za izbornu reformu, pozivajući sve stranke da nastave tražiti dijalog s vladom o izbornoj reformi.

Iz Stejt departmenta je Glasu Amerike rečeno da su uzeli na znanje izveštaje o uspostavljanju Odbora, da su pozdravili dešavanja u Crnoj Gori i da će nastaviti pratiti to pitanje, prenosi portal RTCG.

Komentarošući situaciju u Crnoj Gori, izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Damon Wilson rekao je da se slaže sa komentarima da je napravljen važan korak ka uspostavljanju političkog dijaloga, dodavši da ne veruje da je bojkot dobra taktika.

“Mislim da bojkot šteti Crnoj Gori, demokratskim institucijama, mislim da šteti samim procesima koje opozicija tvrdi da želi da očuva. Morate da nađete način da osvojite glasove, morate da uđete u izbornu trku. Morate da znate kako da budete manjina u parlamentu i da nadzirete vladu, da skrećete pažnju na stvari koje mogu biti sporne. Nije to lako, pričam često sa prijateljima koji su manjina u američkom Kongresu, nije zabavno, ali to je dio demokratskog procesa. Naši ustavi, iako ima razlika, treba da štite prava manjina. Drago mi je da vidim napredak u Crnoj Gori, želimo da vidimo zrelost demokratskih navika, demokratsku saradnju i demokratske institucije. Za to je potreban kompromis, za kompomis je potrebna hrabrost. Tako da je potrebno doneti teške odluke, pozdravljam odluke u Crnoj Gori, nadam se da ovo nije samo jedan korak napred, već samo jedan od koraka koje će preduzeti da bi institucije fukncionisale na duže staze”, rekao je Wilson.

Smatra da je proces reforme potrebno ubrzati u Crnoj Gori i da u zemlji treba da se dogode promene kako bi bila “najbolji đak” i da celom regionu pokaže koristi od reformi.