Stelios Petsas o poseti grčkog premijera Rimu

Stelios Petsas o poseti grčkog premijera Rimu

Govoreći o poseti grčkog premijera, Kyriakosa Mitsotakisa, Rimu i njegovom sastanku sa kolegom Giuseppeom Conteom, portparol vlade Stelios Petsas informisao je političke urednike, izbegavajući, međutim, da pominje evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Na sastanku dvojice premijera “razmotreni su bilateralni odnosi kao i izgledi za njihovo dalje jačanje, posebno u oblastima ekonomije, trgovine i energetike, a italijanske kompanije već su pokazale interes za ulaganja u Grčku”, rekao je Petsas . Dodao je da je “gospodin Conte pozvao italijanske kompanije da uzmu u obzir mogućnosti ulaganja u Grčkoj i pozvao ih da iskoriste mogućnosti finansiranja koje pruža partnerstvo italijanskog Fonda za depozite i kredite s grčkim”.

Posebno je pomenuto pitanje migranata i izbeglica, a dva premijera razgovarala su o saradnji koja je potrebna na evropskom nivou kako bi se promovisale zajedničke politike i rešenja. Kyriakos Mitsotakis „osudio je upotrebu pitanja migranata i izbeglica radi služenja ličnim političkim interesima i demantovao trenutne turske provokacije u istočnom Mediteranu“.

Takođe su razgovarali o predstojećem završetku TAP-a i perspektivi EastMed./ibna