#Still_Standing: Tsipras predstavlja mere vredne 26 milijardi evra za zaštitu ekonomije i društva

#Still_Standing: Tsipras predstavlja mere vredne 26 milijardi evra za zaštitu ekonomije i društva

Poruka Nemačkoj i liderima koji podržavaju evroobveznice s obzirom na Evrogrupu

Lider najveće grčke opozicione stranke SIRIZA, Alexis Tsipras, i nadležni lideri odelenja njegove stranke predstavili su paket mera za podršku javnom zdravstvu, ekonomiji i radnoj snazi. Troškovi mera, za koje glavna opozicija poziva Vladu da sprovede, iznosi blizu 26 milijardi evra, približavajući se prosečnom trošku ostalih evropskih zemalja koje su najavile intervencije u rasponu od 12% do 20% svog BDP-a.

Kao što je naglasio predsednik SIRIZA, „glavni izazov koji će biti važan naciji u budućnosti biće da se ne dozvoli da nedavne žrtve budu zaboravljene. Ova bitka može se pobediti pod uslovom da se već od sada vrše potrebni potezi”. Naglasio je da on predlaže ovaj program, ne kao način da se opozicija postavi protiv Vlade, već “zato što verujemo da bi Vlada to trebalo da realizuje”. Dalje, ocenio je da se bitka za oporavak društva, radnika, ekonomije može pobediti sve dok nema nemara i neadekvatnih poteza, „koristeći od samog početka sva sredstva koja nam budu na raspolaganju“.

Projekt #Still_Standing obuhvatio je, između ostalog, mere za podršku Nacionalnoj zdravstvenoj službi stalnim zapošljavanjem i zaštitnom opremom; obezbeđivanje likvidnosti preduzeća; zaštita primarnih prebivališta i zabrana aukcija do kraja 2020. godine; puna isplata plata, socijalnih doprinosa i uskršnjih bonusa za radnike iz privatnog sektora i subvencija freelancerima; obustava poreskih obaveza; zamrzavanje kreditnih dugova.

Kao što glavna opoziciona stranka napominje, Grčka trenutno ima privilegiju da skladišti takozvani “sigurnosni jastuk” u vrednosti od 35 milijardi evra koji je obezbedila Vlada Alexisa Tsiprasa, što znači da postoji prostor za trenutnu intervenciju koja neće opterećivati strana zaduživanja; to jest, neće povećati dug zemlje. Što se tiče finansiranja, upotreba ANFA-ova i SNP-ova kao i program SURE takođe je uključena u plan.

Alexis Tsipras naglasio je da će u nekim slučajevima, oni koji stave privremene stranačke interese pred interese zemlje i njene ljude, „platiti dvostruku i trostruku cenu“, razjasnivši da se “sve radi da zemlja ne mora plati za to”. Opisao je da je „nezamislivo“ razgovarati o političkim koristima i troškovima ili scenarijima prevremenih izbora i drugim scenarijima, dok „brojimo mrtve“.

Kompromisno rešenje za evropsko jedinstvo i solidarnost

Komentarišući pitanje evroobveznica i predlog koji je podneo putem članka u Le Mondeu i uz njegovu intervenciju u petak, govorio je o „kompromisnom predlogu“ koji promoviše ideju jedinstva i solidarnosti u Evropi. Predlog koji ima za cilj „prevazilaženje nezamislive trenutne stagnacije konvergencijom dveju strana i pronalaženje zajedničke tačke“. “Ako Angela Merkel ne bude u stanju da pristane na potrebu za izdavanjem evroobveznice, mogu se pronaći drugi alati”, rekao je, optužujući Nemačku da izaziva podele i da kroz stav koji održava promoviše Evropu “sa više brzina”.

Poruke su poslate Evrogrupi

S obzirom na sutrašnji sastanak Evrogrupe, Tsipras je čak pozvao snage „koje žele da se Evropa ujedini“ da odu i „ne praktikuju opoziciju samo za publiku“, ali ako Nemačka „insistira na putu podele, onda bi oni trebali da krenu napred na zajedničkom evropskom putu”. Ponovio je svoj poziv liderima koji podržavaju rešenje evroobveznica da se pripreme za „sprovođenje ovaog plana sa Nemačkom ili bez nje“.

Portparol Vlade govorio je o “neozbiljnom” predlogu, ističući da Vlada racionalno nastavlja da sprovodi svoj sveobuhvatni plan podrške grčkoj ekonomiji. „Da bismo prevazišli ovu krizu na siguran i odgovoran način“, optužujući SIRIZA da ne razmišljaju o  gubitku prihoda. / ibna